marți, 12 iunie 2018

Avancronică/ Turul Sloveniei, o bună pregătire pentru cățărători și sprinteri înaintea Turului Franței

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Perioada aceasta de iunie a fost mereu una dintre cele mai zgomotoase din anul ciclistic. Mai sunt  puține săptămâni până la startul Tour de France, iar favoriții duc ultimele bătălii înainte de marele event, ori pe meleagurile franceze din Dauphine ori pe cățărările Alpilor din Turul Elveției. Însă există un al treilea front, prinzând notorietate de acum câțiva ani, mai puțin cunoscut, dar cu un traseu și peisaj ce se poate compara oricând cu cele mai frumoase curse din lume.



Este vorba de Turul Sloveniei, o cursă de 5 etape, care va începe în data de 13 iunie. Prima ediție a cursei a fost în 1993, la un an după ce Federația Slovenă de Ciclism s-a alăturat UCI. De atunci, cu excepția anului 1997 cursa a fost organizată de Novo mesto cycling club, cunoscută din 2006 ca Adria Mobil. Până în 2017, Turul Sloveniei a fost mai degrabă o cursă pregătitoare pentru cei care au vrut să scape de ochii lumii și să se concentreze pe TdF, însă Eurosport a început difuzarea cursei, iar interesul a devenit din ce în ce mai mare din partea profesioniștilor.

Traseul are, după cum am menționat, 5 etape, iar primele două etape vor fi destinate sprinterilor. Totuși finalul etapei secunde va fi unul ondulată, iar sprinterii dacă nu sunt atenți pot cădea pe picior greșit. Cei axați pe clasamentul general vor avea ocazia să strălucească în etapa a treia, cu finiș la Celjski Grad. Ultimii 25 de kilometri al acestei zile au o cățărare de 8.2 km, pantă de 6.2%, o coborâre tehnică, și un ciot la final de aproximativ 3 km, care va duce sus la faimosul castel din Celje. 



Etapa a patra va fi tot pentru cățărători, în care dificultățile zilei vor reprezenta cele trei cățărări pe traseu. Încă din primii km vom avea un fals plat, care va deveni mai dificil treptat până la kilometrul 88. După o coborâre scurtă începe urcarea spre Padlicevo Svetlo, la 1300 m, panta medie fiind 10%. După o coborâre lungă și tehnică vine ultima dificultate a zilei, Volovljek, care va avea 8.1%. Ultimii 20 de kilometrii vor fi în coborâre. Duminica, cursa se va încheia cu un contratimp individual în lungime de 21,5 km care va definitiva clasamentul general.

Turul Sloveniei-traseul din 2018:

Etapa 1: Lendava-Murska Sobota (159 km)
Etapa 2: Maribor-Rogaska Slatina (152,7 km)
Etapa 3: Slovenske Konje-Celje (175,7 km)
Etapa 4: Ljubljana-Kamnik (155,2 km)
Etapa 5: Trebnje-Nove Mesto (ITT, 21,5 km)

La start vom avea o galerie selectă de rutieri de generali, precum campionul en-titre Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), locul doi din LeTour 2017 și dublu-podium Giro Rigoberto Uran (Education First) sau specialistul curselor de o săptămână și omul de general al celor de la LottoNL-Jumbo, Primoz Roglic. Să nu uităm de super-talentul, proaspăt victorios din Turul Bihorului, Ivan Ramiro Sosa de la Androni sau de veteranul polonez Niemec de la UAE. Echipa locală Adria Mobil va miza pe Janez Brajkovic, fost câștigător, însă care este deja pe o pantă descendentă a carierei. 




Un alt rutier de urmărit va fi Tadej Pogacar, de la Ljubljana Gusto Xaurum, un tânăr de 19 ani, însă într-o formă foarte bună, recent remarcându-se în Turul Croației printre altele. Și, desigur, să nu îl uităm nici pe Robert Kiserlovski, fost podium al cursei, acum 10 ani.

Însă o cursă nu este niciodată completă fără sprinteri, iar în Turul Sloveniei vom avea o luptă aprigă. Marcel Kittel, Mark Cavendish, Dylan Groenewegen, Caleb Ewan, Sacha Modolo, Niccolo Bonifazio și Matteo Pelucchi vor fi protagoniștii acestei bătălii magistrale.


Ediția din 2018 a Turului Sloveniei va putea fi urmărită în direct și exclusiv pe Eurosport 1 și Eurosport 2 în perioada 13-17 iunie. Prima etapă va avea loc miercuri, 13 iunie, de la ora 16:30 și va fi live pe Eurosport 2 și Eurosport 2 HD.


Articol realizat de: Akos Eder

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger