luni, 24 decembrie 2018

INTERVIU - Câștigătorul Turului României - Serghei Țvetcov

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

2018 a fost un an bun pentru ciclismul românesc, nu unul extraordinar, dar unul bun. Fără doar și poate, cel mai important eveniment autohton al anului a fost reîntoarcerea Micii Bucle, care de această dată a fost chiar mică, ajungând la doar 5 etape. Deși în momentul în care a fost anunțată inițiativa de reînviere, la finele lui 2017, ministrul de atunci al tineretului și sportului ne amăgea cu luna și stelele de pe cer, parteneriate cu Eurosport, bugete senzaționale și o siguranță pe termen lung în ceea ce privește competiția clasificată de UCI ca 2.2, în realitate, el a plecat, iar în urma sa a rămas doar demagogia și un proiect creionat pe hârtie de oameni care și l-au dorit foarte mult.
În toată povestea asta, cred că e corect să dăm Caesarului ce e al său și să recunoaștem efortul și meritele sportivilor, de pe șosea. Pentru că indiferent de ce se întâmplă prin birourile Ministerului sau Federației, sportivii se vor chinui pentru a extrage maximum din perechea om-bicicletă. Un astfel de om este Serghei Țvetcov, fost Campion Național de Contratimp în Republica Moldova și România, Campion de Șosea în România, câștigător al Turului Koreei, ocupant al poziției secunde în Colorado Classic, fost ocupant al locului 3 în Turul Utah și USA Pro Challenge, iar lista poate continua. Peste toate acestea a reușit să fie românul care îmbracă tricoul galben, la finalul Micii Bucle, după Andrei Nechita, în 2011.

În cele ce urmează aveți rezultatul dialogul Ciclism A-Z cu Serghei:

- Cum te-ai apucat de ciclism?
- M-am apucat la paisprezece ani. Eram un grup de treizeci de băieți cărora ne plăcea să jucăm fotbal și să alergăm.

- Ce personaje din ciclism te-au inspirat în carieră ?
- Am fost mare fan a lui Lance Armstrong și Floyd Landis.

- Care este cea mai plăcută experiență a ta din cariera de ciclist?
- Cu siguranță experiența din Europa, din sezoanele 2015 și 2016.

- Într-o lume a ciclismului extrem de specializată - cu sprinteri pur-sânge, contratimpiști sau 

cățărători dintr-o rasă aparte - cum te-ai caracteriza tu, ca ciclist ?
- Cred că am câte puțin din toate. Îmi place în principal contratimpul, dar și sprinturile din grup redus. De asemenea îmi plac cățărările lungi, dar nu foarte abrupte.

- Ai rulat la cel mai înalt nivel peste Ocean, dar și în Europa. Cum ai descrie nivelul ciclismului din State comparativ cu cel din Europa?
 - Aș începe prin faptul că drumurile sunt diferite, ceea ce face ca și efortul să fie unul puțin diferit. În SUA totul este mult mai intens, mai scurt, în opoziție cu ce se întâmplă în Europa.

- Care e diferența de pregătire între calendarul unui ciclist din State și a unuia din Europa? Ținând cont că în Europa sunt foarte multe curse de o zi, o mulțime de tururi de 5-10 zile, dar și Marile Tururi.
- Cred că în Europa e mult mai ușor să intri în forma sportivă foarte bună, cu toată această multitudine de curse, pe când în State e mai dificil, se ajunge într-o perioadă mai lungă de timp. Acolo e mai greu și pentru blocurile de antrenament.

- Ai participat la ultimul Giro câștigat de Alberto Contador, cum l-ai perceput pe el și pe ceilalți rutieri cu nume precum Landa, Aru, Kruijswijk sau Esteban Chaves?
- Am alergat cu ei și în State. Sunt oameni de un profesionalism extraordinar care au ajuns să câștige contracte mari. Pe lângă asta e industria, unde nu e totul individual, o mare importanță o are efortul echipei.

- Cum e o cursă de tipul celei de la Campionatele Mondiale, cu o lungime foarte mare, un profil
variat și un pluton extrem de agitat?
- E foarte dificil. Pentru a putea încheia o astfel de cursă, în mod realist vorbind, ai nevoie să alergi la nivel de World Tour. Cursa de la Mondiale e o clasică specifică, de peste 6 ore, cu nutriție și efort pe măsură.

- Cum ai trăit victoria din Turul României, ținând cont de faptul că el nu a existat o bună perioadă în calendar și a revenit într-un moment festiv pentru noi? Cum ți s-au parut competiția și atmosfera, în general?
- Am fost foarte bucuros să câștig Turul României, iar faptul că nu au fost cățărări foarte mari pe traseu, consider că a fost un atu pentru mine. Am avut puțin noroc să câștig etapa regină, iar de acolo lucrurile s-au mai simplificat puțin. Rezultatul nu e unul venit din senin, eu fiind aproape de podium încă din 2009. Ca o concluzie, mi-a plăcut mult Turul României și îmi doresc să revin și să îl mai câștig.

- Care e relația ta cu Edi Grosu, celălalt exponent al României în ciclismul de nivel înalt?
 - Din păcate nu țin legătura cu cicliștii din România. Distanța e un impediment destul de mare, suntem puțin cam departe.

- Cum e viața ta ca om, în afara curselor și antrenamentelor?
 - Încerc să mă odihnesc cât pot de mult. E o muncă să te odihnești ca sportiv profesionist

- Ce crezi că lipsește ciclismului și ciclistilor din România pentru a putea ajunge la un nivel competitiv (World Tour sau .HC) ?
- În România se realizează eforturi foarte multe pentru desfășurarea curselor UCI, ceea ce e de apreciat. Organizarea este, de multe ori, una de top, în aceste curse, iar pe acest suport cred că se pot dezvolta și competitorii.

- Când crezi că va mai apărea un nou rutier român într-un Mare Tur ?
- Depinde mult și de situația/criza din ciclism, la nivel global. Chiar dacă ai rezultate bune, nu poți fi sigur 100% că vei avea loc la o echipă de World Tour. Cred că ține destul de mult și de conjunctură.

- Erai la cea mai mare echipă din State, perioada de mercato aproape se încheiase (locurile în World Tour erau aproape toate ocupate) în momentul în care s-a anunțat încheierea proiectului UHC. Care e direcția în care se îndreaptă viitorul tău? Iei în calcul o revenire în Europa?
- Așa este. Eram pregătit să semnez în august cu BMC, dar din păcate și acolo echipa s-a închis. A urmat fuziunea cu CCC și n-au mai rămas foarte mulți cicliști de calitate foarte înaltă. În condițiile acestea am decis să rămân în SUA, având deja casa aici, fiind un loc pe care îl găsesc bun de dezvoltare, după ciclism.
Imagini pentru turul ciclist al romaniei 2018 
Sursa foto: 
frontalvision.com
agerpres.ro

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger