marți, 31 mai 2016

Rechinul nemuritor, varianta italiană. Vincenzo Nibali și povestea Il Giro 2016

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
Povestea Turului Italiei 2016 poate fi spusă în mai multe moduri. Ne duce cu gândul la basmele copilăriei, doar cu un final unde personajul negativ învinge și nu este înfrânt (P.S Rechinul nu este un personaj pozitiv). Era teoria aceea din fotbal cum că pe nemți îi vezi bătuți doar când se urcă în autocar. Cam așa a fost și cu Vincenzo Nibali, rechinul nemuritor ce părea înfrânt cu două zile înainte de final, dar în ultima etapă își mai adaugă în palmares un tricou roz.

Pentru unii a fost surpriză, dat fiind faptul că Nibali nu a arătat o formă extraordinară înainte de acest prim Mare Tur. Era considerat principalul favorit, însă doi viteji numiți Esteban Chaves și Steven Kruijswijk i-au pus bețe-n roate italianului.

După două săptămâni în care a arătat multe vulnerabilități, Nibali s-a mișcat excelent în ultimele șapte zile. Și a mai arătat asta și în alte tururi pe care le-a mai câștigat. Își construiește forma pas cu pas și mai bifează o nouă mare performanță.

Nu sunt multe de spus pentru că această poveste a episodului 99 a Il Giro s-a scris în două zile. Olandezul Steven a căzut în etapa a 19-a pe coborârea de pe Colle dell'Agnello. Lipsa de experiență și gestionarea unui avans de peste patru minute nu au fost suficiente.

Nibali a rulat în modul econom pentru că  Astana s-a dovedit cea mai puternică echipă din tur. Au avut o strategie bine pusă la punct, mulți rutieri fiind trimiși în evadări. Și în orice caz Michele Scarponi a făcut o muncă demnă de un veritabil locotenent, iar Vincenzo i-a mulțumit cu vârf și îndesat la finele rundei a 19-a, atunci când a și bifat victoria la Risoul.

Și în etapa a 20-a, atunci când au fost trei ascensiuni cu final la peste 2000 de metri altitudine, dar și cu o cățărare de categoria a 3-a la final cu pante de peste 11%, rechinul a mușcat decisiv și l-a desprins pe liderul din acel moment, Esteban Chaves.

Podiumul final a fost Nibali, Chaves și Valverde. Nu e rău, deși la început se aștepta ca și Landa să fie aici, dar bascul de la Sky a avut probleme medicale. De asemenea, Nibali este primul italian campion național ce câștigă Giro după Felice Gimondi în 1969 (conform lui Alex Hovco, colaboratorul emisiunii Totul despre ciclism).

Trebuie să îl menționez și pe Edi Grosu, care este mândria României. În ultima zi ne-a dat multe speranțe la victorie, și probabil ar fi câștigat dacă etapa era mai scurtă cu 150 de metri. Dar așa un loc 8 și încă un Mare Tur terminat este ceva lăudabil.




Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger