vineri, 16 martie 2018

Savoarea italiană. Milano-Sanremo, primul duel monumental al sezonului

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
Odată făcută încălzirea pentru clasicele primăverii, prin Strade Bianche, semiclasicele din Belgia și tururile de o săptămână - Paris-Nisa și Tirreno Adriatico - se poate da lovitura de start a sezonului cu primul monument al anului - Milano - San Remo. Supranumită "Clasicissima", cea mai lungă cursă din calendarul World Tour, va pune în picioarele rutierilor oboseala a 291 km pentru un sprint la San Remo, pe Via Roma. Dacă primii 200 de kilometri sunt doar o procesiune, o luptă oarbă cu resursele și cu modul în care acestea pot fi gestionate optim, ultimii 50 de kilometri reprezintă cheia de boltă a etapei: Capo Mele, Capo Cervo, Capo Berta sunt doar preambulul pentru Cipresa și Poggio, teatrul operațional pentru multiple bătălii ce au avut loc în cele 108 ediții.

Așa cum se poate deduce, având un traseu atat de lung, ce include capcanele aferente, dar și varietatea traseului din ultimii kilometri, diverse scenarii sunt posibile, iar lista câștigătorilor anteriori confirmă acest lucru: Bartali, Coppi, Merckx, De Vlaeminck, Fignon, Zabel, Freire, Kelly sau mai recent: Cancellara, Cavendish, Gerrans, Demare, Kristoff, Degenkolb ori Kwiatkowski fiind numele ce s-au impus în această cursă ce are un parcurs aproximat la șapte ore.

Având o ecuație cu un număr foarte ridicat de variabile, unele dintre ele aflate într-o interdependență, lista favoriților din acest an este una foarte lungă, dar, din start trebuie enunțat că nu există un favorit "de cinci stele", datorită durității traseului. În continuare îi vom analiza pe cei considerați ca fiind "cu un cap deasupra competitorilor", dar și pe cei ce pot produce, în anumite circumstanțe o surpriză:

- Peter Sagan, de trei ori consecutiv Campion Mondial, pe trei trasee diferite - care îmbinate duc spre profilul din Milano- San Remo - a aratat versatilitatea, simțul tactic deosebit și capacitatea de a se adapta la diverse scenarii chiar și fără o echipă dedicată. Anul trecut a fost învins, absolut suprinzător, la sprint de Kwiatkowski, iar în acest an își poate lua revanșa, una față de el, și să-și treacă în palmares al doilea Monument al carierei.
- Michal Kwiatkowski - Câștigătorul de anul trecut, are experiența curselor mari, foarte lungi (fiind și el un fost Campion Mondial), știe să-și dozeze bine efortul, are lângă el o echipă dedicată, iar forma arătată în acest început de an poate fi catalogată ca "monstruoasă", cu victorii la general în Turul Algarve și Tirreno-Adriatico
- Greg Van Avermaet - Campionul Olimpic de șosea este la a unsprezecea participare consecutivă, dar cea mai bună clasare a fost un loc cinci. Are aptitudini și pentru a se cățăra bine, dar și pentru a răspunde la atacuri sau a sprinta în final, fiind omul care a reușit să-i mai pună în palmaresul lui Sagan câteva locuri doi, în curse importante.
- Arnaud Demare - Este unul dintre marii favoriți în conditiile unui sprint, are de partea sa o victorie, în condiții misterioase, acum doi ani, dar forma arătată în acest început de sezon îl propulsează în primul rând de favoriți



Al doilea val de favoriți, așa cum i-am catalogat noi ar fi:
- Tiesj Benoot - Câștigătorul Strade Bianche a arătat foarte bine la începutul acestui sezon și ar putea face o figură frumoasă, în dauna faptului că traseul nu i se potrivește chiar "mănușă" .
- Julian Allaphilippe - După podiumul de anul trecut, argument destul de solid, coroborat cu forma actuală, "puncheurul" de la QuickStep se poate transforma într-un favorit al actualei ediții.
- Elia Viviani - A trecut printr-o perioadă de schimbare, care i-a prins bine. Are o echipă dedicată, iar în fața sa este singurul monument în care are șanse reale, desfășurat în țara natală.
- Alexander Kristoff - Este îmbrăcat în tricoul de Campion European, a câștigat cursa, în 2014, dar de atunci nu a mai dat rezultatele scontate. Totuși, este un tip puternic ce rezistă la "tăvăleală" și se poate afla în față, în mai multe scenarii de cursă.
- Marcel Kittel - A făcut ravagii în etapele de plat din Tirreno, e fără doar și poate cel mai rapid sprinter din pluton, problema se pune dacă poate rezista celor 291 km și dacă va avea forța unui sprint puternic, pe Via Roma.
- Sonny Colbrelli - Și el se află pe teren propriu, are aptitudinile pentru a putea rezista pe dealurile din final, dar și de a putea sprinta, având șanse la un sprint redus.

Al treilea val de favoriți îi conține pe: Mateo Trentin, Michael Matthews, Caleb Ewan, Sacha Modolo.


Iar în categoria Jokerilor i-am putea clasifica pe : Michael Valgren AndrersenFabio Felline, Andre Greipel, Daniele Bennati, Diego Ulissi, Tim Wellens, Jakub Mareczko, Tom Jelte Slagter, Magnus Cort Nielsen .

Milano - San Remo, primul Monument al sezonului 2018, va fi în direct și în exclusivitate, sâmbătă, 17 martie, de la ora 15:30 pe Eurosport 2 și Eurosport 2 HD. 

 
  

sursa foto: cyclingtips, cyclingnews, velonews

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger