sâmbătă, 21 aprilie 2018

Avancronică/ "Bătrâna doamnă" trage cortina clasicelor. Liege-Bastogne-Liege și o nouă ediție monumentală

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Mult a fost, puțin a rămas. Sezonul clasicelor de primăvară se încheie odată cu Liege-Bastogne-Liege, al patrulea Monument al anului. Toată acțiunea a început în Milano-Sanremo, unde am asistat la o victorie legendară a lui Vincenzo Nibali. A urmat demonstrația de forță a lui Quick-Step din Turul Flandrei, cu victoria de la final semnată de Niki Terpstra. Peste încă o săptămână, întreaga audiență s-a îndreptat în Franța pentru Paris-Roubaix. Protagonistul principal a fost Peter Sagan, slovacul ieșind învingător pe velodromul din Roubaix în urma unui atac în ultimii 53 de kilometri.

Tranziția către Ardeni s-a făcut cu o cursă în Olanda, Amstel Gold Race, câștigată, surprinzător, de Michael Valgren Andersen. Cel mai recent ne-am delectat cu lupta de pe Mur de Huy din Săgeta Valonă, acolo unde Julian Alaphilippe a reușit să-l învingă pe Valverde și a bifat primul succes la doar a treia participare.

Așadar, fiecare mare clasică a fost câștigată de cinci rutieri diferiți de la cinci echipe diferite. Ce va urma? O nouă clasică Monument, iar scena e pregătită pentru bătălia finală din Liege-Bastogne-Liege. Această competiție și-a început existența în 1892, fiind cel mai vechi Monument din ciclismul de pe șosea. Poartă denumirea de "La Doyenne" (sau "The Old Lady") și este considerată una dintre cele mai dificile curse din lume.



La fel ca și în cazul altor clasice, Liege-Bastogne-Liege a fost organizată la început de un ziar. În acest caz este vorba despre publicația L'Expresse, care se adresa vorbitorilor de limbă franceză, astfel că din punct de vedere geografic a rămas să se dispute în sudul Belgiei, acolo unde locuitorii vorbesc franceza. În 1892 a fost o competiție adresată cicliștilor amatori și s-a disputat între Spa și Bastogne pe o distanță de peste 250 de kilometri. Au participat 33 de persoane, iar 17 au terminat cursa. Leon Houa (foto) s-a impus la final după ce a stat în șa peste 10 ore. El a terminat cu un avans de peste 20 de minute față de al doilea clasat, Leon Lhoest.



Houa a recedividat și a câștigat și următoarele două ediții. Apoi, cursa nu a mai fost organizată timp de 14 ani și a fost reluată în 1908, atunci când a început și s-a terminat în Liege pentru prima dată. Învingător a fost francezul Andre Trousselier. De menționat că în timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial, Liege-Bastogne-Liege nu s-a desfășurat.

În anii 1990 s-a făcut din nou o schimbare de traseu. Organizatorii au realizat un parteneriat cu Societatea Turului Franței, iar startul și finalul au fost regândite. S-au introdus și cinci cățărări noi, iar rutierii ajungeau la final în Ans, o suburbie industrială a orașului Liege.

Cele mai multe victorii le are Eddy Merckx (foto). Belgianul a reușit să câștige Liege-Bastogne-Liege de cinci ori (1969, 1971, 1972, 1973, 1975), iar una din particularitățile succeselor sale a avut loc în 1971, atunci când Merckx a reușit să câștige la final cu un avans de peste cinci minute prin condiții vitrige (zăpadă și vânt). Pe locul doi all-time se află, la egalitate, Moreno Argentin și Alejandro Valverde. Argentin s-a impus în 1985, 1986, 1987 și 1991, iar Valverde în 2006, 2008, 2015 și 2017.
Națiunea cu cele mai multe victorii este Belgia (59), urmată de Italia (12) și Elveția (6).



Liege-Bastogne-Liege: Traseul

Duminică, 22 aprilie, cel de-al patrulea Monument din 2018 va însuma nu mai puțin de 258 de kilometri. Se începe din Liege și se va încheia în Ans, dar s-ar putea să fie și ultima dată când organizatorii aleg ca destinație finală suburbia industrială. Din 2019, conform presei locale, ar dori să revină la finișul clasic, în centrul orașului Liege.

Până atunci însă, în 2018 sunt repertoriat 11 cățărări. Startul va fi unul liniștit, fără vreo dificultate pe traseu. Prima ascesiune, Cote de Bonneure, apare după 70 de kilometri de la start. Apoi, după alți 30 de kilometri rutierii vor ajunge în Bastogne, care reprezintă jumătatea cursei. Drumul înapoi către Liege va fi mult mai dificil. Va apărea pe traseu Cote de Saint-Roche (1,5 km cu pantă de 11%), iar cu 152 de kilometri înainte de final se va  trece și peste Cote de Mont-le-Soie.



Apoi, într-un interval de 12 kilometri cicliștii se vor îndrepta spre Cote du Pont, Cote de Belleveaux și Cote de la Ferme Libert. Urmează o serie de ascensiuni minore și drumul se va îndrepta către Col du Rosier, cel mai lung deal al zilei, care are 4,4 kilometri și o pantă medie de 5,9%. Se va ajunge la o înălțime de 585 de metri, cel mai înalt punct al cursei.

Traseul continuă cu Col du Manquiard, ajungându-se pe emblematicul Col de la Redute (2 km cu pantă medie de 8,9%). Partea finală a cursei mai aduce în meniu două cățărări, Cote de la Roche-aux-Faucons (1,3 km cu pantă de 11%) și Cote de Saint-Nicolas (1,1 km cu 8,6 pantă medie). Din vârful ultimei ascensiuni mai rămân 5,5 kilometri până la final, dintre care primii trei vor fi în coborâre, iar în ultimii 1500 de metri se va urca pe o pantă de 5,5%.


Liege-Bastogne-Liege: Lista de start

Favoriți de cinci stele: Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe

Deși L-B-L este o cursă deschisă, ediția din 2018 propune doi mari favoriți. În primul rând vorbim despre Valverde, ibericul care are la activ nu mai puțin de patru victorii. Poate câștiga pentru a cincea oară și să-l egaleze pe Merckx, dar în același timp supremația îi este amenințată de francezul Alaphilippe. Rutierul lui Quick-Step a dovedit chiar miercuri, în Săgeata Valonă, că este capabil să-l învingă pe Valverde, cel mai mare rival al său în clasicele din Ardeni. Cei doi au sprijinul total al echipelor și sunt, cu siguranță, principalii candidați la victoria finală.



Favoriți de patru stele: Vincenzo Nibali, Tim Wellens, Michael Matthews, Michal Kwiatkowski

Nibali a arătat o formă excelentă în această primăvară. Principalul său obiectiv este câștigarea Turului Franței, dar "rechinul" a mușcat decisiv în Milano-Sanremo, iar în Turul Flandrei și Săgeata Valonă s-a făcut remarcat prin atacuri. Cu siguranță L-B-L i se potrivește foarte bine și este unul dintre favoriții din planul secund.



Pe lângă el îi mai regăsim pe Wellens, Mattthews sau Kwiatkowski. Belgianul de la Lotto-Soudal s-a impus în Săgeata Brabanteză, a terminat pe 6 în Amstel și pe 7 în Săgeata Valonă. În schimb, Matthews s-a făcut remarcat cu locul 5 de pe Mur de Huy, în timp ce Kwiatkowski e dornic de un succes imens după o campanie mai puțin reușită în clasice.

Favoriți de trei și două stele: Jakob Fuglsang, Daniel Martin, Romain Bardet, Roman Kreuziger, Dylan Teuns, Jelle Vanendert, Philippe Gilbert, Mikel Landa, Michael Valgren, Tom Dumoulin, Sergio Henao, Rui Costa, Bauke Mollema, Tiesj Benoot, Rafal Majka, Jay McCarthy


Ediția din 2018 a Liege-Bastogne-Liege poate fi urmărită în direct și exclusiv duminică, 22 aprilie, de la ora 15:00, pe Eurosport 1 și Eurosport 1 HD.

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger