Tradiția în ciclism ne spune că fiecare Mare Tur are câte o cursă pregătitoare, menită să îi ajute pe rutierii cu pretenții la podiumul final să vadă în ce formă sunt înaintea obiectivului primordiar. Dacă pentru Turul Franței există Criteriul Dauphine, iar pentru Vuelta există Turul Burgosului, atunci cea mai bună pregătire înainte de Turul Italiei este, cu siguranță, Turul Alpilor.
Prima ediție a competiției desfășurate în Italia și Austria a avut loc în 1962, atunci când era mai degrabă o cursă de o zi ce începea și se termină în Trento. Primul învingător a fost Enzo Moser, iar în 1963 s-a impus Guido De Rosso, urmând ca între 1964 și 1978 să nu se mai desfășoare vreo ediție. S-a revenit odată cu anul 1979, iar în 1986 nu a mai fost un concurs individual, ci unul pe echipe ce s-a numit Cupa Italiei. Apoi s-a revenit la normal și în total s-au adunat 41 de ediții. De menționat că Turul Alpilor este noua denumire începând cu 2017, cursa numindu-se până atunci Giro del Trentino.
De când a suferit un rebranding, Turul Alpilor se desfășoară în mijlocul lunii aprilie, fiind o cursă 2.HC în calendarul Europe Tour. În 2018, competiția va avea cinci etape care vor avea loc în Tyrol-ul de sud (partea din Austria), Tyrol-ul de Sud (partea din Italia) și regiunea Trentino.
De menționat că 10 câștigători ai Giro del Trentino (sau Turul Alpilor) au triumfat și în Turul Italiei: Francesco Moser, Giuseppe Saronni, Franco Chioccioli, Gianni Bugno, Gilberto Simoni, Paolo Savoldelli, Damiano Cunego, Vincenzo Nibali, Ivan Basso și Michele Scarponi. Ciclistul cu cele mai multe victorii este Cunego (învingător în 2004, 2006 și 2007).
Traseul din 2018 propune cinci zile extrem de grele pentru cicliști. Toate cărțile pentru victoria finală vor fi făcute mai ales în primele două zile, atunci când avem două finaluri în cățărare. În prima etapă, rutierii se vor cățăra pe Serrada, o ascensiune de 19,2 km cu o pantă medie de 5,5%. A doua zi aduce poate cel mai spectaculos final, pe Alpe di Pampeago, cățărare în lungime de 7,7 km cu pantă medie de 9,8%. În a treia etapă se trece peste Mendola Pass (18 km lungime cu 6,3% pantă medie) și Passo Palade (13 km lungi cu 4,1% pantă medie), dar finalul va fi în coborâre, cu o porțiune de plat în ultimii 10-15 km. În ultimele două etape se va ajunge în Austria, cu finișuri în Lienz și Innsbruck. Vor fi zile extrem de grele, mai ales în ultima rundă, când vom avea și cățărări ce se vor găsi și pe traseul Campionatului Mondial, care se va disputa în Austria în luna septembrie.
Turul Alpilor, etapele din 2018:
Etapa 1: Arco-Folgaria, 134,6 km
Etapa 2: Lavarone-Fiemme/Alpe di Pampeago, 145,5 km
Etapa 3: Auer-Meran, 138,3 km
Etapa 4: Chiusa/Klausen-Lienz, 134,3 km
Etapa 5: Rattenberg-Innsbruck, 161,6 km
Lista de start și favoriții la victoria finală:
Favoriți de cinci stele: Chris Froome, Fabio Aru, Miguel Angel Lopez, Thibaut Pinot
Team Sky a dominat ultimele trei ediții din Turul Alpilor, impunându-se de trei ori la rând prin Porte, Landa și Thomas. Se pare ca în 2018 îi vine rândul lui Chris Froome, britanicul care însă se află într-o situație delicată înainte de Giro. Nu știe daca cazul salbutamol va fi soluționat până atunci, dar cu siguranță își dorește să câștige ediția din acest an. Froome a arătat o formă modestă în Andalusia și Tirreno-Adriatico, singurele competiții la care a luat parte în prima parte a sezonului. Alături de el are o echipă solidă, cu motoare puternice precum David De La Cruz, Rosa, Elissonde sau Sebastian Henao.
Pe lângă Froome, mai este și Fabio Aru. Aflat pe teren propriu, tânărul italian de la UAE Team Emirates trebuie să-și intre în formă înainte de Giro, mai ales că în acest start de sezon a arătat multe slăbiciuni. La polul opus se află Miguel Angel Lopez, care s-a descurcat senzațional în Turul Omanului (locul 2 la general) și Turul Abu Dhabi (locul 3 la general). Columbianul a rămas principala speranță a Astanei în Marile Tururi.
Nu în ultimul rând, Thibaut Pinot vine și el cu puține zile de concurs. A participat în Turul Haut Var și Turul Cataluniei, acolo unde a încheiat pe 10 la general. E necesar și la francez să intre în formă pentru că nu mai sunt multe zile până la startul Giro.
Favoriți de patru stele: Felix Grossschartner, Louis Meintjes, George Bennett
Grossschartner este un tânăr austriac cățărător de la Bora. În vârstă de 24 de ani, el a încheiat în top 10 la general în Turul Algarve și Paris-Nice, două competiții extrem de dificile. I se potrivesc cățărările lungi, iar în Turul Alpilor poate termina în top 5 și, cu siguranță, va ținti o victorie în ultimele două zile. Pe lângă el mai sunt Meintjes și Bennett. Sud-africanul este principala speranță la un rezultat notabil din partea lui Dimension-Data, în timp ce neo-zeelandezul Bennett se poate mândri în acest sezon cu top 10 în Tirreno-Adriatico (locul 9) și Turul Cataluniei (locul 6).
Favoriți de trei și două stele: Giovanni Visconti, Domenico Pozzovivo, Edwin Avila, Ben Hermans, Sergey Firsanov, Manuel Antunes, Rodolfo Torres, Damiano Cunego
Ediția din 2018 a Turului Alpilor poate fi urmărită în direct și exclusiv pe Eurosport 1 și Eurosport 1 HD în perioada 16-20 aprilie. Prima etapă va fi live luni, 16 aprilie, de la ora 15:00 pe Eurosport 1 și Eurosport 1 HD.
SHARE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu