sâmbătă, 2 iunie 2018

Avancronică - Criteriul Dauphine, un preview pentru Marea Buclă

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
Criteriul Dauphine, cunoscut sub numele de Criteriul Dauphine Libere până în 2010, este una dintre cursele majore care vin în întâmpinarea Turului Franței. Anul acesta cursa din sud-estul Franței se va desfășura între 3 și 10 Iunie de-a lungul a opt etape.

Podiumul ediției anterioare cu Jakob Fuglsang în frunte
Prima ediție a cursei a avut loc în anul 1947, cursa fiind inaugurată de ziarul Dauphine Libere. Cursa are de la început loc în regiunea Rhone-Alpes așa că reprezintă o foarte bună oportunitate de pregătire pentru principalii favoriți al clasamentul general din Turul Franței. Ca dovadă, printre cei 6 rutieri care au câștigat cursa de 3 ori se numără francezul Bernard Hinault (de 5 ori câștigător al Turului Franței) și britanicul Chris Froome (învingător de 4 ori în Marea Buclă).

Cursa este la ediția cu numărul 70, nefiind alergată în anii 1967-68, și de o bună perioadă de timp este inclusă în cursele de top din calendar. În anii 90' era cursă de nivel 2.HC, în 2005 a fost inclusă în calendarul inaugural UCI Pro Tour, iar din 2011 este parte din cursele de World Tour. Criteriul Dauphine este singura cursă din calendar adjudecată de toți cei 4 cvintuplii câștigători de Turul Franței.

Eddy Merckx și Bernard Hinault la ediția din 1977

La ediția de anul
trecut Jakob Fuglsang s-a impus în urma unui atac dat în ultima zi de competiție, el fiind urmat la 10 secunde de Richie Porte, la 1:32 de Dan Martin și la 1:33 de Chris Froome. Dintre cei 4, doar Dan Martin (UAE) este la start anul acesta.

Traseul de anul acesta se întinde pe un prolog și șapte etape care însumează puțin sub 1000 km. Cursa începe cu un prolog de 6.6 km la Valence și se continuă cu două etape de munte mediu care au predominant cățărări de categoria a 3-a și a 4-a. A patra zi de cursă ne aduce un contratimp pe echipe perfect plat lung de 35 km. În acest punct al cursei ar trebui să avem deja făcută o selecție inițială în ceea ce privește lupta pentru tricoul galben, dar zilele grele abia urmează.

Harta ediției 2018

Etapa a 4-a între Chazey-sur-Ain și Lans-en-Vercors aduce prima cățărare de categorie specială, Col de Mont Noir (17.5 km la 6.9%), și se incheie pe  o ascensiune de categoria a 2-a. Aceasta este prima din cele 4 zile dure din Alpi, ea fiind urmată de o rundă de numai 130 km, dar cu finiș pe o altă cățărare de categorie specială, Valmorel (12.7 km la 7%). Etapa a 6-a ne mai aduce două vârfuri de categorie specială și se încheie pe La Rosiere (cat. 1). În ultima zi de cursă avem etapa regină care probabil va fi din nou decisivă în lupta la general. Rutierii vor trece peste 4 ascensiuni de categoria 1, două dintre ele având peste 15 km în lungime. Criteriul Dauphine se încheie la Saint-Gervais-les-Bains după 958.6 km de alergat.

Profilul ultimei etape, 136 Km de cursă cu 5 ascensiuni
Lista de start include toate echipele de World Tour plus 4 echipe pro-continentale (Cofidis, Fortuneo, Vital Concept și Wanty). Printre favoriți se numără Vincenzo Nibali, Dan Martin (locul 3 din ultimii doi ani), Geraint Thomas, Michal Kwiatkowki, Romain Bardet (locul 2 în 2016). Adam Yates, Ilnur Zakarin sau Marc Soler (câștigătorul din Paris-Nice). De asemenea, în cursă îi mai avem și pe Warren Barguil, Julian Alaphilippe, Bob Jungels, David Gaudu și Thomas De Gendt. De notat că Nairo Quintana, Richie Porte, Jakob Fuglsang și frații Henao vor participa în Turul Elveției, care începe pe 9 Iunie.

Contador, Porte și Froome în luptă la ediția din 2016
Nu ratați acest regal premergător Marii Bucle, ce se va desfășura în perioada 3 - 10 Iunie și va fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport 2 și Eurosport 2 HD.

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger