vineri, 1 ianuarie 2016

Retrospectiva carierei lui Alberto Contador! Va agata spaniolul bicicleta in cui pentru sezonul 2016?

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Asa cum v-am obisnuit blogul emisiunii "Totul despre ciclism" isi continua aventura, oferindu-va materiale cat mai interesante din sportul cu doua pedale. Anul 2015 a trait ultimele clipe prin diferite retrospective si amintiri fabuloase din acest sezon. Alberto Contador e unul dintre eroii asupra caruia ne vom indrepta atentia in randurile ce vor urma. Mai mult decat atat, ne vom da seama care sunt intentiile ibericului, in ceea ce priveste noul an 2016!

Fiecare sportiv emblematic are un istoric numai si numai al sau. Numele spaniolului a capatat stralucire datorita talentului sau indiscutabil, fiind socotit unul dintre cei mai mari cataratori din intreaga istorie a acestui sport. De asemenea, multi specialisti spun ca Alberto este cu certitudine cel mai inteligent rutier din pluton alaturi de italianul Vincenzo Nibali de la Astana.

Alberto Contador Velasco s-a nascut in Comunitatea Autonoma Madrid, mai precis in localitatea Pinto. Inainte de a cunoaste tainele ciclismului, acesta a practicat si alte discipline cum ar fi fotbalul sau atletismul. Primul contact cu bicicleta a venit la varsta de numai 14 ani pentru Alberto. E adevarat, datorita fratelui sau mai mare Francisco Javier, cel care i-a transmis acest "microb" si l-a ajutat sa capete motivatie printr-o pregatire fizica constanta. "Micul Contador" incepea deja sa concureze in cursele de amatori la varsta de 15 ani, pe intreg teritoriul din Peninsula Iberica. Velasco va purta culorile clubului intitulat "Real Velo Club Portillo", originar din Madrid.

In acea perioada, Alberto nu a inregistrat rezultate notabile, dar oamenii implicati in fenomen cu ochii deja formati, il vedeau un mare talent cu un potential urias. De atunci Velasco s-a ales si cu o noua porecla, "Pantani", datorita abilitatilor sale exceptionale de catarator pur, care penduleaza gambele pe bicicleta intr-un stil aparte fara sa fie vizibil efortul depus, un stil care mai tarziu va fi denumit "Danseusse". Acum marea problema se pune: "Cine o fi fost acest cetatean Pantani?" Italianul Marco Pantani a intrat in cartile de istorie ale ciclismului prin acea dubla Giro - Le Tour din anul 1998. De fiecare data Marco facea spectacol pe miticile catarari, fara sa se puna in sa vreun moment.

Ei bine, va ajunge Alberto cel mai iubit ciclist in pluton? Raspunsurile la aceasta intrebare le vom afla pe parcursul acestui material, dar cu conditia sa ramaneti alaturi de noi. Velasco se va dedica suta la suta sportului cu doua roti, urmand ca la 16 ani sa renunte la scoala si sa faca tot posibilul pentru a ajunge in ciclismul de "prima mana". Trebuie sa precizam faptul ca anumite rezultate la amatori din calendarul spaniol, i-au oferit incredere lui Contador pentru a continua pe acelasi drum. Asadar, ibericul nu va mai sustine examenul de Bacalaureat si va semna un contract cu echipa de tineret condusa de Manolo Saiz, Iberdrola-Loinaz. Daca ne aducem putin aminte, Saiz e fostul manager al formatiei din ciclismul profesionist, ONCE.

Timpul trecea iar Alberto isi imbunatatea tehnica si la contratimp, ajungand campion national U-23 in 2001. Primul an la profesionisti a fost in 2003, Velasco urmand sa imbrace echipamentul lui ONCE-Eroski, perioada fiind marcata de victoria sa in runda a VIII-a din Turul Poloniei la o proba individuala contra-cronometru. 
Anul 2004 l-a adus intr-o postura total nefasta pe iberic. In timpul primei etape din Turul Asturiei, Velasco se simtea din ce in ce mai rau, iar dupa 40 de kilometri a suferit o cazatura monstruoasa, intrand in convulsii. Ca sa clarificam mai bine ce inseamna convulsiile, acestea sunt spasme sau contractii necontrolate, care sunt generate de activitatea electrica anormala a creierului. Manifestarile convulsilor pot cunoaste "forme" diferite, cum ar fi leziuni sau infectii pe baza de febra, slabiciune (pierderea fortei) sau privirea fixa care nu inregistreaza nici un raspuns.

Cu toate astea, Alberto a suferit dureri de cap cateva zile la rand din cauza unei tulburari congenitale vasculare. Ibericul a avut de suportat o operatie extrem de riscanta, pentru a se mai intoarce inapoi pe bicicleta. Datorita interventiei chirurgicale, Contador are o cicatrice care uneste cele doua urechi, traversand partea superioara a capului. Dupa numai putin de opt luni de antrenamente, alpinistul spaniol revenea din nou pe cursiera, castigand etapa a V-a din Turul Down Under 2005. Acest triumf a fost obtinut sub mantia lui Liberty Seguros. 

Anul 2007 avea sa fie unul cu adevarat fascinant pentru Velasco, deoarece alaturi de formatia Discovery Channel inregistra succese notabile in Turul Castiliei si Leonului, in Paris-Nice a capturat tricoul galben, dar si tricoul alb in clasamentul tinerilor. "Marea Bucla" a fost un adevarat festin pentru fanii ciclismului, deoarece la antipozi acestia au vazut o lupta pe cinste intre Contador si Michael Rasmussen, legitimat la Rabobank in acele vremuri indepartate. "El Pistolero" se impunea cu usurinta si in clasamentul tinerilor din TDF. Astfel, tanarul iberic era la primul mare succes in cariera, in ceea ce priveste o competitie de asemenea amploare. Sa nu-l uitam si pe australianul Cadel Evans (Lotto) care era si el mare favorit la castigarea acelei editii, dupa ce cu un an in urma incheiase pe locul patru "Marea Bucla". Cetateanul Cadel avea sa termine in spatele lui Contador pe locul doi, urmat de Rasmussen, fost purtator al tricoului galben in acel an. 

Anul 2008 i-a adus lui Alberto mai multa faima si glorie, deoarece Contador va face parte din curtea Astanei, o formatie kazaha alaturi de care va obtine probabil cele mai frumoase victorii ale carierei sale. Dar mai intai, haideti sa lamurim si porecla asta pe care si-a capatat-o in timp, "El Pistolero". Oare ce o fi insemnand? Prieteni, in traducere din limba spaniola "Pistolarul"! Alberto celebreaza victoriile intr-un stil unic, asa cum e si mersul sau de altfel pe bicicleta. Degetul sau aratator simbolizeaza "pistolul", care la randul sau inseamna precizia si rafinamentul tactic cu care izbuteste "sa tinteasca" anumite obiective.

"Il Giro" nu e o cursa pentru oricine, conditiile de ploaie, vant, frig si chiar precipitati solide testeaza la maximum capacitatea fiecarui atlet in parte. Spaniolul a demonstrat tuturor ca e un "alpinist" in adevaratul sens al cuvantului. In 2008 Velasco folosea raportul de transmisie perfect, picioarele il ajutau iar bicicleta aluneca pur si simplu intr-un Tur al Italiei, care ii avea ca pretendenti pe ceilalti doi italieni Riccardo Ricco de la Saunier Duval-Scott precum si pe "micul print" de la Lampre, Marzio Bruseghin, ambii sosind pe locurile 2, 3 la final.

Dupa succesul din Turul Italiei, Contador avea sa faca spectacol in fata publicului de casa. Vuelta Espana si-a cunoscut purtatorul tricoului auriu la acea vreme, El Campeon, Alberto Contador! Tot in 2008 Velasco avea sa cucereasca Turul Tarii Bascilor, dar si Turul Castiliei si Leonului.




Ei bine, anul 2009 a mers perfect pentru "Pistolar" din toate punctele de vedere, victoriile curgeau pe banda rulanta, asfel vom aminti succesele din Paris-Nice, Turul Algarve, Turul Tarii Bascilor, fiind totodata si campion national la proba contra-cronometru. Dar intoarcerea lui Lance Armstrong in ciclism avea sa-l puna pe ganduri serios pe spaniol. Nu numai ca "septuplul campion" din Turul Frantei revenea in sportul care l-a consacrat, insa Alberto era nevoit sa faca echipa cu cetateanul american in "Marea Bucla", cu siguranta cel mai reprezentativ moment al lui 2009.

La 37 de ani, "vulpoiul Armstrong" ii avea pe Levi Leipheimer, Haimar Zubeldia, Chris Horner sau Yaroslav Popovych. Echipa kazaha era cat se poate de clar construita in favoarea americanului pentru a obtine cea de-a opta victorie in Turul Frantei. Cifra asta se auzea frumos rostita in urechile iubitorilor de moda veche a ciclismului. Tot mapamondul tinea cu Armstrong, dar varsta si picioarele care nu mai erau aceleasi cu cele din perioada 98'-2005 si-au cam spus cuvantul. Alberto obtinea "on his own" cum ar fi spus englezii a doua victorie in Le Tour, iar principalul sau rival a ocupat ultima treapta a podiumului.



In 2010 cetateanul american isi construia propria echipa pentru a se bate de la egal la egal cu Alberto Contador, tot in "Marea Bucla". Victoria spaniolului parca n-a mai fost atat de evidenta, in fata unui Andy Schleck care devenea un ciclist super-talentat, cu sanse reale la castigarea unui Mare Tur. Sami Sanchez incheia si el pe pozitia a treia. Contador era mai mult decat satisfacut cu acea tripla in TDF precum si cu alte succese in Turul Algarve, Paris-Nice, Turul Castiliei si Leonului sau Criteriul Dauphine.



Deja in 2011 lumea isi punea intrebari cu privire la "Pistolar". E curat sau nu?! Alberto alaturi de Saxo-Bank sub bagheta protectoare a lui Bjarne Riis continua sa castige intr-o maniera debordanta. Turul Castiliei si Leonului sau Turul Cataluniei erau o simpla formalitate pentru el. Pentru a doua oara Velasco se impunea in cursa rafinata "Il Giro", intr-o maniera cat se poate de clara. Probabil cea mai evidenta victorie a sa intr-un Mare Tur. "Arcurile" lui Michelle Scarponi incepeau sa scartaie dupa niste atacuri fulger din partea ibericului pe Muntele Etna, unde a si triumfat la finele acelei etape. Singurul rutier care reusea sa se tina in roata lui Alberto era Jose Rujano, pe atunci la Androni Giocattoli - Venezuela. Sud-americanul a izbutit sa culeaga un loc sapte in acea editie din Turul Italiei.

Sezonul 2012 a inceput cu presiune pentru "El Pistolero" din cauza faptului ca ibericul era implicat intr-un caz de dopaj datorita folosirii unei substante interzise, "Clenbuterol", substanta care avea sa fie gasita bizar in carnea de vita. Contador a terminat pe locul secund in Turul San Luis si avea sa castige ambele finisuri in catarare. Pe 6 februarie spaniolul a fost suspendat din plutonul profesionist, urmand ca multe rezultate sa fie sterse din palmaresul sau, spre exemplu Turul Frantei 2010 sau Turul Italiei 2011. Le Tour ii revenea lui Andy Schleck, iar batranul Scarponi se impunea si el la masa verde in Giro. "Rechinul" Nibali sosea pe locul secund, in timp ce francezul John Gadret cu origini irlandeze de la Ag2R la Mondiale, completa ultima treapta a podiumului. Rujano incheia de asemenea pe sase. Prieteni, noi nu am mai pus in calcul si alte curse pe care Alberto le-a castigat, dar peste care a fost trasa o linie orizontala. E adevarat, palmaresul spaniolului era mai sarac atunci, iar contractul cu Saxo-Bank era anulat. 

Pe 5 august 2012 suspendarea lui Alberto a luat sfarsit, iar spaniolul se gandea serios cu ce echipa va semna pentru a putea reveni in ciclismul profesionist, dupa mai multe antrenamente in zone montane inalte din Spania sau Italia. Pe 8 iunie ziarele anuntau ca Alberto va resemna un contract cu Saxo-Bank-Tinkoff pana in 2015. Un tactician desavarsit precum Bjarne Riis il avea alaturi pe miliardarul rus Oleg Tinkoff cel care mai tarziu avea sa devina proprietarul de drept a acestei formatii. Contador avea intentii destul de clare in ceea ce priveste participarea sa in Vuelta, astfel incat preludiul pentru aceasta uimitoare cursa avea sa fie Turul Eneco, acolo unde a terminat pe locul 4. "El Pistolero" va fi denumit capitanul de drept al echipei pentru Turul Spaniei.

Ibericul a avut o revenire de adevarat campion, impunandu-se cu fast in acea editie a Vueltei din 2012, fara sa-si etaleze valoarea de catarator prea mult, intr-o concurenta acerba cu Alejandro Valverde si Nairo Quintana (Movistar), Christopher Froome (Sky) sau "Purito" Rodriguez (Katusha). 

Geniul sau de tactician fin l-a ajutat enorm mai ales in istoria recenta a carierei sale sa poata castiga un Mare Tur. Valverde si Purito aveau sa incheie pe cele doua trepte ale podiumului in Vuelta 2012. Anii au trecut peste iberic iar explozia aceea impresionanta pe care o avea in 2010, 2011 nu mai era aceeasi cu cea de acum. 



Anul 2013 avea sa fie unul cu adevarat dificil pentru iberic din toate punctele de vedere. Turul Frantei ajungea la editia cu numarul 100, o editie de altfel centenara in care Velasco dadea piept cu Chris Froome, Nairo Quintana sau Joaquim Rodriguez. Din pacate, ibericul a incheiat pe locul 4 la Paris, iar Saxo-Tinkoff  a primit distinctia de cea mai buna echipa a acelei editii. Christopher Froome a devenit al doilea britanic care s-a impus in "Marea Bucla" dupa ce in 2012 Sir Bradley Wiggins, fostul sau coechipier reusea aceasta performanta la antipozi. "Tantarul" Quintana mergea acasa cu cele doua tricouri distinctive (*yellow jersey and king of the mountains) dupa ce a avut un comportament exemplar, fiind singurul rutier in stare care sa-i tina piept lui Froomy. Astfel pozitiile 2, 3 au fost ocupate de Nairo, respectiv de "Purito".

Anul 2014 a inceput cum nu se poate mai bine pentru Alberto cu un triumf splendid in "cursa celor doua mari", Tirreno-Adriatico. Mai apoi a urmat o alta victorie stralucita la general in Turul Tarii Bascilor. Dupa ce a fost nevoit sa abandoneze in etapa a 10-a din Turul Frantei, avand probleme la genunchiul drept, spaniolul a fost in stare sa revina in Vuelta in fata publicului de casa, unde avea sa si castige la general, demonstrandu-ne de fapt ca acea accidentare a sa nu a fost una atat de grava. Turul Spaniei era deja o cursa muntoasa, spectaculoasa unde veneau toti "ranitii" pentru a mai repara ceva din acel sezon. Printre acestia se numara si Chris Froome, cel care avea sa abandoneze si el in "Marea Bucla" dupa mai multe incidente care l-au scos efectiv din cursa. Editia cu numarul 101 din "Le Tour" a fost castigata de nimeni altul decat Vincenzo Nibali (Astana), urmat de Jean Christophe-Peraud (Ag2R la Mondiale) si de Thibaut Pinot (FDJ). 



La 33 de ani in 2015 "El Pistolero" si-a dorit sa realizeze dubla istorica, Giro-Le Tour, o performanta asemanatoare cu cea a lui Marco Pantani din 1998. Turul Italiei era cursa favorita a spaniolului. Fara sa aiba o echipa solida langa el, Alberto se impunea fara probleme in fata unor cetateni ca Fabio Aru sau Mikel Landa, ambii componenti ai formatiei Astana. Tinkoff se lauda din plin cu un rutier de tipul lui Alberto, cel care tine in spate intreaga echipa a proprietarului rus. Din pacate, Turul Frantei a fost un capitol incheiat si de aceasta data pentru "Pistolar". Chris Froome a beneficiat de o echipa mult prea buna pentru a mai putea emite alte pretentii. Avandu-i alaturi pe Richie Porte sau pe Geraint Thomas, Froomy nu avea cum sa rateze ocazia de a se impune pentru a doua oara in "Marea Bucla". O evolutie buna a avut-o si Nairo Quintana, aruncat in lupta e adevarat de catre Eusebio Unzue alaturi de Alejandro Valverde. Cu siguranta, columbianul ar fi avut sanse mult mai mari la o victorie in Le Tour daca Valverde nu ar fi fost cu el in aceeasi echipa. Campionul in exercitiu, Vincenzo Nibali (Astana) nu a mai fost capabil sa-si pastreze titlul din 2014, insa "Rechinul" a compensat cu o victorie in etapa a 19-a care a avut loc intre localitatile Saint-Jean-de-Maurienne si La Toussuire-Les Sybelles. Vincenzo a incheiat pe pozitia a patra, urmat de "El Pistolero" pe locul cinci. 

Tot in 2015 Velasco a mai obtinut un succes la general in Route du Sud, unde si-a adjudecat si runda cu numarul 3. Alberto are in prezent sapte victorii in Marile Tururi: cate doua in Giro si in Le Tour, respectiv trei la numar in Turul Spaniei. "Pistolarul" a devenit abia al doilea om din istorie, dupa francezul Bernard Hinault, care castiga toate cele trei Mari Tururi de cel putin doua ori in cariera.

Marea problema e aceea daca Alberto se va retrage la sfarsitul lui 2016 asa cum declarase spaniolul la un moment dat. Luna trecuta, pe 30 noiembrie Velasco declara pentru publicatia "The Guardian", urmatorul lucru: "Daca o sa sufar vreo accidentare sau voi fi incapabil sa ma prezint in Turul Frantei la nivel optim, atunci poate voi mai evolua un nou sezon". 

In ciuda acelui caz de dopaj de acum cinci ani, ibericul sustine faptul ca tot ce a realizat in cariera sa a fost din munca cinstita, fara sa triseze in vreun moment: "Fara dubii am castigat 9 Mari Tururi in cariera mea. Am castigat ambele competitii de atunci curat si onest (Le Tour 2010, respectiv Giro 2011). Doar prin munca si sacrificiu. Am atarnat tricourile de invingator in biroul meu spre exemplu", a explicat spaniolul de la Tinkoff-Saxo.

Dragi prieteni, vom incheia acest material intr-un stil unic. Asa cum bine stiti cu totii idolul lui Fabio Aru (Astana) e Alberto Contador Velasco. Aru isi va face debutul in Turul Frantei din 2016 si va incerca sa se ridice la nivelul spaniolului. Intr-un interviu acordat miercuri publicatiei "Omnisport" cetateanul din Peninsula Italica a spus urmatoarele cuvinte:

"Mai intai de toate, Alberto e idolul meu. Cand un ciclist de o asemenea anvergura te felicita, tu nu ai cum sa nu fii mandru si sa dai totul pe bicicleta pentru a creste in evolutie. Contador e o persoana speciala de la care ai multe de invatat, mai ales cand discuti fata in fata cu el. Eu am avut sansa de a petrece putin timp in compania lui, si mai mult decat atat i-am multumit pentru toate sfaturile si incurajarile pe care mi le-a oferit. Alberto a castigat multe curse de Mare Tur. Chiar si in ultimii ani, el a ramas numarul unu pentru mine. Voi incerca sa-mi adaptez stilul si sa imprumut anumite aspecte din atacurile si victoriile sale spectaculoase. Fiecare se regaseste in propriul sau stil si in propria lui tarie de caracter, dar eu apreciez la Alberto ca ma respecta. Asta e cel mai important!" , a declarat rutierul in varsta de 25 ani al formatiei Astana. 

"Cand il privesc pe Fabio, parca ma vad pe mine in tinerete" , spunea "Pistolarul" la un moment dat, ca sa intelegeti fiecare dintre voi bucuria imensa a lui Aru. 

In prima zi din 2016, blogul "Totul despre ciclism" s-a gandit sa va ofere pe indelete povestea unui campion fara margini, care a crezut in visul sau pana la capat si nu s-a lasat "vrajit" de o suspendare. Cetateni precum Lance Armstrong, Riccardo Ricco sau de ce nu Michael Rasmussen au fost "radiati" din sport pentru ceea ce au facut. Sigur, justitia nu te iarta nici daca te gaseste cu "un pic" de Clenbuterol in carnea de vita, dar conteaza forta mentala pe care o inmagazinezi. Fanii vor tine minte acel Tur al Spaniei din 2012, o adevarata lovitura de gratie data de un tactician fin. Ciclismul va fi in general un sport greu de inteles. Ratiunea spiritului uman ramane mereu blocata de conceptul denumit dopaj, care se practica cu si mai mult spor in alte discipline. Un foarte bun exemplu ar fi fotbalul. La Liga din Spania si Serie A din Brazilia sunt singurele campionate in care nu au loc controale antidoping. Intotdeauna cand a fost vorba de fotbal domnii respectivi s-au oprit asupra investigatiilor. Haideti ca in 2016 sa fim mai responsabili, mai buni si sa iubim sportul cu pedale, daca nu mai mult, macar la fel cum am facut-o si pana acum si sa-i intelegem pe ciclisti din toate punctele de vedere. Va putea oare "El Pistolero" la 34 de ani sa castige Turul Frantei?

Cu siguranta, blogul nostru va va aduce in casele dumneavoastra noi materiale si noi analize, iar eu, Emanuel Sarmasan imi iau "La Revedere" si nu pot decat sa va multumesc in numele colegilor mei Daniel Samoila, Eder Akos, Adrian Dumitrescu, Morar Bogdan si Irinel Nicolae ca ati fost alaturi de noi in 2015 si va asteptam cu drag si cu maxima incredere si in 2016. La Multi Ani! 







 




Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

2 comentarii:

  1. 1. "...se impunea fara probleme in fata unor cetateni ca Fabio Aru sau Mikel Landa". Cred ca se impunea in fata unor RUTIERI, nu "cetateni" (exprimare care mi se pare mai aproape de vremurile noastre.
    2. am inteles din ce ati scris ca sunteti admiratori ai lui Contador, caruia nu-i minimalizez meritele. Dar, cand esti depistat pozitiv inseamna ca ai FURAT- indifernte de maniera. Iar voi (car ar trebui sa fiti impartiali in ceea ce scrieti), ati trecut cam repede peste acest aspect.
    3. FELICITARI pentru initiativa voastra si anume de a scrie despre ciclism. E un doemniu frumos, dar cu putini oameni interesati, de aceea va doresc multa BAFTA, si la cat mai multi ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Imi cer scuze ca va raspund atat de tarziu! Va multumim pentru incurajari. In ceea ce priveste folosirea cuvantului la plural "cetateni" e un artificiu lingvistic pentru a nu mai repeta in fond RUTIERI de prea multe ori, pentru ca riscam sa plictisim cititorii. Am incercat sa scriu cat se poate de impartial, si mai mult decat atat, nu am vrut sa insist prea mult asupra dopajului tocmai din cauza faptului ca nu mi-am dorit sa fiu penibil. Daca va veti uita peste articolul cu Matteo Rabottini veti observa foarte clar ca am scris la un moment dat urmatorul lucru: "pe cei care merita taxati ii taxam"! Dar aici organigrama a fost un pic alta in sensul in care eu m-am referit la modul cum a revenit el dupa toata povestea asta.
      Ciclismul e un sport unde dopajul e inevitabil din pacate! Dureros e faptul ca alte sporturi o duc lejer fara sa fie luate masuri. E prea multa democratie, din nefericire! Va multumesc pentru intelegere si pentru cuvintele bune! Ne straduim ca de la zi la zi sa facem tot ce ne sta in putinta! :)

      Ștergere

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger