luni, 20 martie 2017

Mirajul unui succes periculos: Peter Sagan și restul lumii

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !


Dacă e să vorbim despre cel mai bun și cel mai puternic rutier din actualul pluton, cam trebuie să folosim o frază care să-l includă pe Peter Sagan. Slovacul îmi dă senzația că poate câștiga orice cursă cu o lejeritate ieșită din comun, dar uneori cred că pur și simplu nu mai gândește pe final.

Pe Sagan îl văd un fel de Eddy Merckx al zilelor noastre, asta și pentru că acest om este incredibil pe aproape orice teren. Mai lipsește să se cațere alături de un Froome sau Contador și meniul ar fi complet. S-a discutat atât la tv, cât și pe rețelele sociale de o posibilitate ca Sagan să devină pe viitor om de general, dar nu văd de ce ar face, mai ales că spectacolul pe care îl oferă ar dispărea.

Tind să cred că și acest efort pe care îl depune Peter în momentele cheie nu îl mai ajută să-și creioneze o tactică menită să câștige pe finaluri în care este la un sprint redus. Ultimul exemplu este Milano-Sanremo, primul Monument din 2017. Al nostru Sagan a atacat pe Poggio, în spatele său toți fiind uimiți de forța lui nu au avut reacție. Într-un final, doi viteji pe numele lor Michal Kwiatkowski și Julian Alaphilippe s-au prins cumva de tgv-ul Sagan care se îndrepta către stația Sanremo.



Totuși...un sprint în trei în care Peter nu trebuia să dea rateu, mai ales că MSR este cursa sa favorită, așa cum a declarat anterior. Însă Sagan anticipează oarecum sprintul și se sufocă în ultimii metri, Kwiatkowski aruncă bicicleta și câștigă. Fair-play-ul nu îl evită pe Sagan și slovacul îl felicită pe polonez. Respectuos, omul declară la final că important e spectacolul oferit și nu că el a pierdut cursa.

Cred că este o declarație de om sincer și nu aruncată în vânt. De la cocoșelul și dansatorul din Turul Franței 2012, Sagan pare să devină un om matur în care dorește să ofere o mostră din talentul său de neconstestat. Și-a făcut o comunitate imensă de fani în întreaga lume, a devenit un om respectat în pluton, are o prietenă frumoasă, duce o viață fără griji și oferă spectacol pentru fanii acestui sport. Practic el este sarea și piperul unui pluton în care rivalitățile depășesc multe limite. Un moment amuzant de care îmi aduc aminte este acesta. Buna dispoziție la Tinkoff era adusă de el, probabil așa se întâmplă și la Bora.

Revenind la clasice, pe Sagan îl văd același tren de mare viteză și în E3, Gent-Wevelgem și Turul Flandrei de care toți se tem, dar care toți vor să îl urmeze și să se așeze confortabil în spatele său. Rămâne de văzut tactica pe care o aborda și dacă dublul campion mondial și campion european va izbuti să ia Turul Flandrei pentru al doilea an la rând. Poate că e timpul și să îmblânzească Infernul Nordului și să revină acasă și cu bucata de piatra cubică dorită de toți oamenii de clasice. 

Nu uitați că următorul episod Totul despre ciclism va avea loc luni, 27 martie, ora 19:00, iar invitat va fi Alex Hovco. Abordăm Turul Cataluniei și clasice. Până atunci, vă mai pregătim surprize !

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

3 comentarii:

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger