miercuri, 5 octombrie 2016

Atunci când banii preiau puterea și deșertul devine Mecca ciclismului

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
M-am tot gândit în ultima perioadă la o abordare a unei decizii cel puțin controversate. Campionatele Mondiale de ciclism din 2016 vor avea loc, în mod neobișnuit, în deșertul din ilustrul și mult dezvoltatul stat Qatar. Este plasat în Orientul Mijlociu, capitala fiind la Doha, locul unde toată lumea va veni să vadă noul (sau același?!) campion mondial.


Titlul l-am format dintr-un joc de cuvinte clasic și am asimilat Mecca, locul sacru al tuturor musulmanilor, care este localizat în vestul Arabiei Saudite, o țară învecinată Qatarului. Tocmai datorită resurselor naturale existente în această zonă s-a permis ca o ediție de Mondiale să se dispute în această zonă atipică.


Banii se pare că preiau puterea și în ciclism, nu numai în fotbal. Qatarezii însă au avut un plan bine pus la punct. După cum bine știm, la începutul fiecărui sezon avem parte de Turul Qatarului, o cursă importantă din circuitul Asia Tour în care participă mulți cicliști cu nume (în special sprinterii).

Iată că în 2016 șeicii au reușit să atragă și mai mult Uniunea Ciclistă Internațională de partea lor și vor găzdui pentru prima dată o ediție de mondial. Nu e de mirare, având în vedere că organizatorii Giro vor ca peste 2-3 ani să dea startul unei ediții în îndepărtata Japonie. Atunci nu mai e de mirare că Mondialele se dispută în Qatar.

S-a vorbit în urmă cu ceva timp de posibilitatea ca traseul de anul acesta să cuprindă și o cățărare în mijlocul deșertului. Da, pare aberant, însă oamenii de acolo pot face orice atâta timp cât resursele le permit acest lucru. Însă până la urmă nu s-a mai concretizat ideea și profilul a rămas plat, singurul impediment rămâne vântul.

Cei care produc show-ul așteptat de toată lumea, adică cicliștii s-au plâns de faptul că UCI a oferit rolul de gazdă Qatarului. Voiau probabil un traseu la fel de ușor, dar prin Europa. Dar nu este acesta singurul factor pentru care au făcut un mic boicot.

La cursa de contratimp pe echipe de duminică nu vor participa decât 15 echipe. Altele au ales să nu vină din princina costurilor destul de ridicate pentru o deplasare lungă. În acest fel, competiția nu mai devine atât de palpitantă și concurența scade, fiind în bătălie angrenate doar 2-3 formații cu potențial uriaș în ceea ce privește medaliile puse în joc.

Îmi închei articolul justificându-mi afirmația din prolog. Am afirmat că lumea va veni să vadă noul sau același campion mondial. Într-adevăr, Peter Sagan este unul din marii favoriți la cucerirea unui nou titlu de campion mondial. Forma arătată în 2016 îl recomandă pentru acest lucru, chiar dacă o luptă la sprint masiv nu pornește cu prima șansă. Există posibilitatea să avem sprint, așa cum s-a întâmplat și în 2011 la Copenhaga, atunci când Mark Cavendish devenea în premieră campion al lumii.

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche
 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger