miercuri, 31 mai 2017

Team Sky – controversa unei echipe

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !


“ Limita e cerul” sau in engleza “ Sky is the limit” , probabil aceasta a fost premisa de la care a pornit, in 2009 unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale unei echipe de ciclism din toate timpurile.
De cand a fost fondata echipa si-a propus sa inoveze, sa creeze cyborgi, sa puna pe bicicleta nu un om ci niste cifre, sa scoata la iveala diverse tipuri de “marginal gains” nedescoperite, neelucidate, nemaivazute sau nemaiauzite, sa aduca in realitate metode de nutritie despre care s-a auzit doar in filme sau in articole de tip clickbait. Iar pentru ca lovitura sa fie completa miscarea a fost orchestrata in cel mai minutios mod cu putinta, pentru ca un britanic sa poata castiga Turul Frantei.
Astfel, in 2012, dupa unul din cele mai plictistioare Tururi ale Frantei din ultima perioada, Bradley Wiggins reusea sa duca la Paris tricoul galben, pe pieptul caruia scria Sky. Pentru tunicile negre a fost o sarbatoare, o victorie a britanicilor pe terenul marii rivale, nu cu unul ci cu doi oameni in varful ierarhiei generale, ce insemna efectiv umilirea adversarului, depasirea tuturor barierelor, dovedirea faptului ca stiinta a invins, iar toti ceilalti care nu vor aplica metode similare de a inova si de a discuta cifre si watti vor sucomba sub puterea foilor ovale si a sucului din trestie, morcov, gulie, pastarnac si avocado.

Ca orice echipa la inceput de drum Sky a facut investitii majore pentru a patrunde la nivelul de World Tour, dar pe care le-a amplificat in anii ce au urmat, astfel s-a ajuns la un buget astronomic pentru o echipa de ciclism, acesta evoluand de la 16 milioane de euro in 2010 la peste 30 de milioane in ultimii 3 ani, comparativ cu britanicii, Tinkoff, a doua echipa ca buget in 2016, ce ii avea in componenta pe campionul mondial Peter Sagan si multiplul castigator de mari tururi, Alberto Contador, avea o cifra mai mica cu 10 milioane de euro.

Revenind la cele de pe sosea. In 2012 Team Sky se impunea in Turul Frantei intr-o maniera atat de clara incat rivalii lui Wiggo erau bucurosi ca au scapat atat de ieftin. Toti, mai putin unul. Locotenentul lui Bradley, Christopher Froome. Un rutier atipic, atat prin constitutie, cat si prin pozitia pe bicicleta sau prin forta dezvoltata. Un rutier crescut parca in laborator, ce inainte de sejurul la Sky era cel mult un oarecare, dar ce a dobandit intr-un timp extrem de scurt abilitati fantastice de catarator si de contratimpist. Daca ar dori sa fie unul rautacios acest articol ar trasa o paralela intre Lance Armstrong ce era doar un puncheur bun, iar printr-o minune a devenit un contratimpist fantastic si un catarator imbatabil, si Froome, dar acest lucru nu se va intampla acum.
Froome avea sa-si ia partea leului in editia centenara a Turului cand a maturat pe jos cu rivalii sai, al doilea in ierarhia generala fiind necunoscutul Nairo Quintana, la peste 4 minute, in conditiile in care acesta a fost lasat sa atace, de mai multe ori. Povestea echipei britanice continua cu inca doua tricouri galbene aduse prin Froome in 2015 si 2016, si cam atat.

Daca pe partea de buget britanicii stau fantastic, fiind lideri detasati, avand anual buget aproape dublu  fata de multe din echipele de World Tour cu care se bat, la capitolul realizari, lucrurile scartaie, destul de tare. Managementul echipei Sky pare a avea acelasi nivel de cunostinte despre fenomenul ciclist cu un novice, ce intr-o zi insorita de vara zapeaza si dintr-o data nimereste un canal sportiv pe care se desfasoara vestitul Tur al Frantei. Practic, pentru britanici exista un singur obiectiv intr-un an, Turul Frantei, evenimentul care atrage, intr-adevar, cel mai mult atentia asupra fenomenului ciclist, dar cand ai buget de peste 30 de milioane de euro, parca ar trebui sa-ti impui obiective mai multe si mai indraznete. In acest mod se poate explica de ce o echipa de 9 oameni reuseste sa bage efectiv frica in oase pentru alti 190 de sportivi timp de 3 saptamani, de ce de fiecare data Chris Froome nu este singur pe catarari sau de ce Il Giro, Vuelta, clasicele sau monumentele sunt cuvinte rostite doar printre dinti.

Intr-adevar, asa cum si-au propus, britanicii au redefinit concepte, au adus in Turul Frantei ideea de echipa la un cu totul alt nivel fata de ce se stia pana la acel moment, au incercat sa transforme orice tip de rutier, indiferent ca era sprinter, puncheur sau baroudeur intr-un om bun pe munte, dar realizarile lor in cele 7 sezoane sunt numarabile pe degetele de la doua maini, iar asta doar pentru ca in ultima perioada au reusit sa castige prin Wouter Poels, Michal Kwiatkowski sau Geraint Thomas curse clasice si monumente.
Paradoxal, au reusit sa transforme in catarator orice tip de ciclist pe care il aveau in curte, si mai putin sa si-i dezvolte pe cei ce erau deja buni cataratori, Leopold Konig, Mikel Landa, Diego Rosa, Kenny Elissonde, Dario Cataldo, neavand nicio realizare la nivelul clasamentelor generale in marile tururi sub acronimul SKY. Desi se incadreaza in aceasta descriere, Richie Porte si Wouter Poels vor fi tratati separat, dar nu in mod diferit.
Diavolul tasmanian s-a dovedit un locotenent fidel, care ar fi facut in viata asta orice pentru Chris, dar nu si pentru el, sansa lui de a fi lider a fost lovita in mod puternic cu piciorul, dar zeita Fortuna si-a intors capul catre el in momentul mutarii la BMC, micutul australian fiind unul dintre putinii oameni ce au putut raspunde atacurilor lui Froome in Turul din 2016.
Poels, pe langa primul monument adus lui Sky se remarca, din nou, printr-o docilitate dusa la extrem, fiind omul caruia Froome trebuie sa ii dea macar jumatate din tricoul castigat in 2015 si un sfert din cel din 2016. Olandezul s-a remarcat prin modul in care a dus trena, a raspuns la atacuri sau l-a readus pe Froome in grupul din care a fost rupt, dar cam atat.

De neinteles e modul in care toti acesti rutieri, care luati separat ar putea fi lideri la orice echipa intr-un mare tur, sunt supusi cauzei Sky si liderului Froome, fara a-si da seama ca insusi Froome a evadat de sub dominatia lui Wiggins printr-un atac la Bradley, fiind o dovada clara a faptului ca el poate si ca vrea sa fie mai mult decat un om de echipa.
Pentru a vorbi pe cifre, asa cum se cade in ceea ce priveste un astfel de brand, in clasamentul ce reprezinta munca unei echipe si rezultatele ei pe parcursul unui an, ierarhia World Tour, plaseaza din 2010, pana in prezent Team Sky pe locurile:
15-2-1-2-9-3-3, singurul an in care a reusit sa cucereasca titlul fiind cel in care a luat primele doua pozitii in Turul Frantei si pozitia secunda in Vuelta. Tot pe cifre, palmaresul lor la nivelul marilor tururi se rezuma la 3 Tururi ale Frantei, 0 Giro, 0 Vuelta, in Spania avand totusi 3 podiumuri prin Froome.
Pentru a rezuma acest articol o sa spun doar ca Sky isi concentreaza toata forta (financiara si sportiva) pe Turul Frantei, daca exista in acea echipa oameni care pot sa aiba realizari in clasice, ei sunt declarati lideri acolo, pe langa ei  se incearca sa cresterea altor cativa rutieri care ar putea pe viitor sa-l duca in carca pe Froome. Daca exista oameni ce vor sa fie lideri, in viitor, ei sunt trimisi in Giro sau Vuelta cu echipe experimentale, iar in situatia in care sucomba acolo sunt pedepsiti si adusi in Turul Frantei pentru a avea grija de Froome.



Sursa foto: cyclingnews

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger