joi, 22 martie 2018

Avancronică/ E3 Harelbeke, trailer-ul optim pentru o nouă ediție a Turului Flandrei

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Așteptarea a luat sfârșit. Începând de vineri, 23 martie, se dă startul savoarei, spectacolului și unicității celor șapte zile din vestita zonă cu pavaj și cățărări a Belgiei. Vorbim, cum altfel, de Săptămâna Flamandă, nouă zile în care cei mai importanți rutieri de clasice se întrec și se pregătesc pentru obiectivul primordial al sezonului, Turul Flandrei.

Tradiția continuă și avem în ultima zi de vineri din martie E3 Harelbeke. Cunoscută în trecut ca Harelbeke-Antwerp-Harelbeke sau E3-Prijs Vlaanderen, cursa de o zi din Belgia propune un traseu asemănător cu Monumentul din aprilie, astfel că specialiștii numesc această competiție "Micul Tur al Flandrei". Vorbim de multe porțiuni de piatră cubică și cățărări ce vor apărea și în Ronde, dar până să vedem ce greutăți le vor pune piedică rutierilor, să aruncăm o privire asupra istoriei cursei.

Prima ediție a avut loc în anul 1958. Traseul gândit de organizatori s-a învârtit în jurul localităților Harelbeke și Antwerp, astfel că prima denumire a fost Harelbeke-Antwerp-Harelbeke. După primele ediții desfășurate, s-a luat decizia de a da un alt nume. Cursa a fost redenumită în E3-Prijs Vlaanderen și are o particularitate aparte. La o primă vedere ați crede că E3 se referă la un sponsor local, dar adevărul este altul. E3 înseamnă, de fapt, un fost traseu european format dintr-o serie de autostrăzi ce pornea din Lisabona și se  termina în Stockholm. Partea belgiană a E3, care e numită acum E17, face legătura între Antwerp și Kortrijk, fiind în apropiere de Harelbeke.



Deși E3 Harelbeke este mai tânără decât alte clasice din Flandra, a devenit repede o oportunitate bună pentru specialiștii în pavate și cățărări specifice zonei, astfel că mulți învingători ai E3 Harelbeke au triumfat mai târziu și în Turul Flandrei sau Paris-Roubaix. Competiția și-a câștigat prestigiul odată cu trecerea anilor, iar pe lista învingătorilor apar multe nume mari. De menționat că E3, de la prima ediție și până în 2011, s-a desfășurat sâmbăta, în săptămâna premergătoare Turului Flandrei. Din 2005 și până în 2011 a făcut parte din circuitul Europe Tour în categorica 1.HC. Din 2012, E3 Harelbeke face parte din calendarul World Tour și a fost mutată vinerea.

Rutierul cu cele mai multe victorii este Tom Boonen. El s-a impus de cinci ori, în 2004, 2005, 2006, 2007 și 2012. Al doilea este tot un belgian, Rick Van Looy (învingător în 1964, 1965, 1966 și 1969), iar podiumul este completat, la egalitate, cu câte trei succese, de Jan Raas (1979, 1980, 1981) și Fabian Cancellara (2010, 2011, 2013). De asemenea, națiunea cu cele mai multe victorii e Belgia (35), urmată de Olanda (5), Italia (4) și Elveția (3).



Traseul ce pornește din Harelbeke și se termină în aceeași localitate însumează 206,5 kilomentri petru ediția cu numărul 61. Se pleacă din piața mare a orașului Harelbeke, călătoria rutierilor făcându-se spre est pe drumurile principale din Oudenaarde și Zottegem. În total vor fi nu mai puțin de 15 cățărări scurte, dar cu pante de peste 15 sau 20%, unele având și porțiuni de pavate.

Prima dificultate a zilei va fi la kilometrul 27, atunci când rutierii vor trece peste Wolvenberg. Însă e doar încălzirea pentru că în următorii 63 de kilometri vor fi doar două secțiuni de piatră cubică, dar fără cățărări. Urmează la kilometrul 91 La Houppe, care va tria serios plutonul încărcat cu multă presiune.

Adevărata bătălie pentru victorie se va da în a doua parte a cursei. La kilometrul 100 se va urca pe Broeke, iar peste alți 10 kilometri va apărea Knocktberg. Apoi, va urma o înlănțuire de urcări (unele având și pavate) și care sunt decisive pentru a cerne sita în grupul principal. Așadar, avem în meniu Hotond, Kortekeer, Taaienberg (pavate), Boigneberg, Eikenberg (pavate), Stationsberg (pavate), Kapelberg, Paterberg (pavate), Oude Kwaremont și Karnemelkbeekstraat. Ultimul deal, Tiegemberg, e plasat cu 20 de kilometri înainte de final. Cel mai probabil, rutierii cu pretenții la victorie vor opta pentru un atac decisiv pe Taaienberg sau Oude Kwaremont, așa cum s-a întâmplat și la ediția din 2017.



Dacă am văzut ce îi așteaptă pe rutieri, acum să aruncăm o privire și pe lista de start. Avem cele 18 echipe de World Tour prezente: BMC Racing Team, BORA, AG2R, Quick-Step, Lotto Soudal, Astana, Bahrain-Merida, Groupama-FDJ, Mitchelton-Scott, Movistar, Dimension Data, Education First, Katusha-Alpecin, Lotto-Jumbo, Team Sky, Team Sunweb, Trek-Segafredo și UAE Team Emirates. Pe lângă aceastea, au mai fost invitate alte șase formații de rang Pro Continental: Sport Vlaandere, Wanty-Groupe Gobert, Verandas-Willems, WB Aqua Protect, Direct Energie, Rompoot și Vital Concept.

Cu siguranță, principalii favoriți la trofeu sunt Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), Peter Sagan (BORA) și Philippe Gilbert (Quick-Step). Cei trei granzi par să se detașeze de restul combatanților, dar vor trebui să gestioneze foarte bine situația, mai ales după ce s-a întâmplat în Strade Bianche sau, chiar mai recent, în Milano-Sanremo.



În al doilea rând îi avem pe Oliver Naesen (AG2R), care a făcut o figură frumoasă în 2017, Tiesj Benoot (Loto Soudal), învingătorul din Strade Bianche, Sep Vanmarcke (Education-First), Alexey Lutsenko și Michael Valgren (ambii de la Astana), denezul fiind și câștigătorul din Omloop-Het. Ar mai fi și John Degenkolb, Jasper Stuyven (ambii de la Trek), Ian Staanard (Team Sky), Alexander Kristoff (UAE Team Emirates), Michael Matthews (Team Sunweb) sau, de ce nu, Tony Martin (Katusha-Alpecin).

Alți cicliști de urmărit ar mai fi Arnaud Demare (Groupama-FDJ), Mathew Hayman (Mitchelton-Scott), Julien Vermote  (Dimension Data), Sean De Bie (Verandas-Willems) sau Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert).

Ediția din 2018 a E3 Harelbeke poate fi urmărită în direct și exclusiv vineri, 23 martie, de la ora 17:00, pe Eurosport 2 și Eurosport 2 HD.

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger