Cele trei zile de la De Panne (Driedaagse van de Panne-Koksijde / Driedaagse Brugge - De Panne) este o cursă de o zi, ce face parte din calendarul Europe Tour. Probabil mulţi dintre voi v-aţi fi gândit că această semi-clasică, desfăşurată între oraşele belgiene Bruges şi De Panne este o cursă pe etape care durează, logic, trei zile. Răspunsul la această dilemă este că această competiție are tradiţie de 41 de ani, din care 40 a fost un concurs pe etape.
Prima ediţie a fost în anul 1977 şi a fost câştigat de legendarul Roger Rosiers, un specialist în clasice şi deţinător al unui trofeu în formă de piatră cubică dat învingătorilor din Paris-Roubaix. Inspirat de la faimoasa cursă "Cele patru zile de la Dunkirk", Dridaagse a întâmpinat multe probleme financiare de-a lungul anilor. Totuşi, traseul fiind în zona Flandrei de Vest, rutierii importanţi ai clasicelor au considerat cursa ca o bună oportunitate de a intra în formă pentru Turul Flandrei. Printre câştigători se numără nume legendare precum Sean Kelly, Eric Vanderaerden (care deţine recordul absolut cu 5 victorii), Johan Museeuw, George Hincapie, Stijn Devolder, Alessandro Ballan, Sylvain Chavanel, Alexander Kristoff şi, cel mai recent în 2017, Philippe Gilbert (în poză).
Începând din acest an, cursa a fost regândită. A fost mutată cu o săptămână mai devreme decât de obicei, iar cele trei zile ar fi găzduit trei curse diferite: un criteriu, o cursă pe şosea la masculin şi una la feminin. Din cauza lipsei de interes din partea echipelor s-a renunţat la criteriu, rămânând doar cele două curse menţionate. Startul a fost mutat în oraşul Bruges, iar traseul va şerpui pe dealurile Flandrei de est.

Dificultatea cursei nu o va reprezenta traseul, ci vântul, care după ultimele prognoze meteo va bate dinspre ocean. Asta înseamnă că cupă cele 5 câţârări, când cursa o va lua spre De Panne, rutierii vor fi supuşi unui vânt de faţă/lateral-faţă ce poate produce borduri sau poate îngreuna revenirea în pluton a celor care au rămas în urmă pe dealuri.
La această cursă vom avea 5 echipe de World Tour (Quick Step - Floors, Lotto-Soudal, Bora-Hansgrohe, Michelton-Scott şi Team Katusha Alpecin), 15 echipe Pro Continentale (Sport Vlandereen Baloise, Verdana's Willems-Crelan, Wanty - Groupe Gobert, WB Aqua Protect Veranclassic, Cofidis, Direct Energie, Vital Concept, Aqua Blue Sport, CCC, Gazprom - Rusvelo, Israel Cycling Academy, Hagens Axeom, Nippo - Vini Fantini, Rompoot şi United Healthcare) şi 2 echipe Continentale (Cibel - Cebon şi Tarteletto - Isorex SH).
Deşi cursa are dealuri cu 23% îmi este greu să cred că finalul nu va fi la sprint masiv. Cu siguranţă cel mai mare favorit va fi liderul echipei Quick Step - Elia Viviani. Italianul însă nu avea o misiune uşoară pentru că opoziţia lui va fi alcătuit din sprinteri, care în condiţii favorabile au dovedit că se pot bate pentru victorii oricând. Printre aceştia se va număra: Moreno Hofland (Lotto Soudal), Bryan Coquard (Vital Concept), Adam Blythe (Aqua Blue), Luka Mezgec (Michelton - Scott), Pascal Ackermann (Bora) şi Wouter Wippert (Rompoot).
Aş dori să mai adaug la această listă încă trei nume care după părerea mea merită urmăriţi în special: Wout van Aert de la Verandas Willems, (un belgian de 23 de ani, locul 3 în Strade Bianche), Bert van Lerberghe de la Cofidis (locul 7 în Omloop) şi Amaury Capiot de la Sport Vlandereen Baloise (de cinci ori în top 10 în acest an).
Iar în final, dar nu în ultimul rând Nippo - Vini Faniti - Europa Ovini îl va avea ca lider, pe românul Edi Grosu, care dacă ajunge la final cu plutonul fruntaş are şanse reale de un top 10. El a declarat recent că echipa îi oferă încrederea maximă și că va călători în Belgia cu gândul la o victorie. Noi îi vom ține pumnii!
Îl puteţi urmări în direct pe Edi Grosu cum parcurge dealurile din Driedaagse van de Panne-Koksijde, miercuri, 21 martie, de la ora 15:30, live pe Eurosport 2 și Eurosport 2 HD.
SHARE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu