marți, 20 martie 2018

Cele trei zile de la De Panne - încălzirea perfectă pentru Turul Flandrei

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Cele trei zile de la De Panne (Driedaagse van de Panne-Koksijde / Driedaagse Brugge - De Panne) este o cursă de o zi, ce face parte din calendarul Europe Tour. Probabil mulţi dintre voi v-aţi fi gândit că această semi-clasică, desfăşurată între oraşele belgiene Bruges şi De Panne este o cursă pe etape care durează, logic, trei zile. Răspunsul la această dilemă este că această competiție are tradiţie de 41 de ani, din care 40 a fost un concurs pe etape.

 Prima ediţie a fost în anul 1977 şi a fost câştigat de legendarul Roger Rosiers, un specialist în clasice şi deţinător al unui trofeu în formă de piatră cubică dat învingătorilor din Paris-Roubaix. Inspirat de la faimoasa cursă "Cele patru zile de la Dunkirk", Dridaagse a întâmpinat multe probleme financiare de-a lungul anilor. Totuşi, traseul fiind în zona Flandrei de Vest, rutierii importanţi ai clasicelor au considerat cursa ca o bună oportunitate de a intra în formă pentru Turul Flandrei. Printre câştigători se numără nume legendare precum Sean Kelly, Eric Vanderaerden (care deţine recordul absolut cu 5 victorii), Johan Museeuw, George Hincapie, Stijn Devolder, Alessandro Ballan, Sylvain Chavanel, Alexander Kristoff şi, cel mai recent în 2017, Philippe Gilbert (în poză).





Începând din acest an, cursa a fost regândită. A fost mutată cu o săptămână mai devreme decât de obicei, iar cele trei zile ar fi găzduit trei curse diferite: un criteriu, o cursă pe şosea la masculin şi una la feminin. Din cauza lipsei de interes din partea echipelor s-a renunţat la criteriu, rămânând doar cele două curse menţionate. Startul a fost mutat în oraşul Bruges, iar traseul va şerpui pe dealurile Flandrei de est.



Noul traseu, va avea o lungime de 202,4 km. Rutierii vor străbate cinci dealuri repertoriate: Monteberg, Kemmelberg, Rodeberg, Vidaigneberg şi Sulferberg, toate înşirându-se după aproximativ 100 de kilometri. Dintre acestea merită menţionat Kemmelberg, cel mai important şi cel mai dur, cu pante de 23%, care este o căţărare des utilizată în clasicele specifice zonei. Finalul traseului este unul plat, după Sulferberg, parcursul nu va mai prezenta prea mari dificultăţi. Finişul va fi după două ture în circuitul din oraşul De Panne.



Dificultatea cursei nu o va reprezenta traseul, ci vântul, care după ultimele prognoze meteo va bate dinspre ocean. Asta înseamnă că cupă cele 5 câţârări, când cursa o va lua spre De Panne, rutierii vor fi supuşi unui vânt de faţă/lateral-faţă ce poate produce borduri sau poate îngreuna revenirea în pluton a celor care au rămas în urmă pe dealuri.

La această cursă vom avea 5 echipe de World Tour (Quick Step - Floors, Lotto-Soudal, Bora-Hansgrohe, Michelton-Scott şi Team Katusha Alpecin), 15 echipe Pro Continentale (Sport Vlandereen Baloise, Verdana's Willems-Crelan, Wanty - Groupe Gobert, WB Aqua Protect Veranclassic, Cofidis, Direct Energie, Vital Concept, Aqua Blue Sport, CCC, Gazprom - Rusvelo, Israel Cycling Academy, Hagens Axeom, Nippo - Vini Fantini, Rompoot şi United Healthcare) şi 2 echipe Continentale (Cibel - Cebon şi Tarteletto - Isorex SH).

Deşi cursa are dealuri cu 23% îmi este greu să cred că finalul nu va fi la sprint masiv. Cu siguranţă cel mai mare favorit va fi liderul echipei Quick Step - Elia Viviani. Italianul însă nu avea o misiune uşoară pentru că opoziţia lui va fi alcătuit din sprinteri, care în condiţii favorabile au dovedit că se pot bate pentru victorii oricând. Printre aceştia se va număra: Moreno Hofland (Lotto Soudal), Bryan Coquard (Vital Concept), Adam Blythe (Aqua Blue), Luka Mezgec (Michelton - Scott), Pascal Ackermann (Bora) şi Wouter Wippert (Rompoot).

Aş dori să mai adaug la această listă încă trei nume care după părerea mea merită urmăriţi în special: Wout van Aert de la Verandas Willems, (un belgian de 23 de ani, locul 3 în Strade Bianche), Bert van Lerberghe de la Cofidis (locul 7 în Omloop) şi Amaury Capiot de la Sport Vlandereen Baloise (de cinci ori în top 10 în acest an).

Iar în final, dar nu în ultimul rând Nippo - Vini Faniti - Europa Ovini îl va avea ca lider, pe românul Edi Grosu, care dacă ajunge la final cu plutonul fruntaş are şanse reale de un top 10. El a declarat recent că echipa îi oferă încrederea maximă și că va călători în Belgia cu gândul la o victorie. Noi îi vom ține pumnii!



Îl puteţi urmări în direct pe Edi Grosu cum parcurge dealurile din Driedaagse van de Panne-Koksijde, miercuri, 21 martie, de la ora 15:30, live pe Eurosport 2 și Eurosport 2 HD.   

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger