Odată ce primăvara a sosit și am intrat în luna martie, trebuie să știți că începe o nouă ediție a Paris-Nice. Clasamentul general s-a decis în ultimii ani la secunde, lucru care garanta spectacol. Așa s-a întâmplat și în 2018, iar la final am avut un învingător surpriză.
Deși s-a pornit din preajma capitalei Franței, Paris, ne îndreptam (teoretic) către o zonă mai însorită din sud. Nice și etapele premergătoare au oferit însă multă ploaie, frig și o mulțime de abandonuri. Doar că lupta pentru general a continuat să fie palpitantă până în ultima zi.
Marc Soler de la Movistar a reușit să dea lovitura și la cei 24 de ani ai săi să câștige o competiție atât de importantă. Ibericii au în componență cățărători precum Nairo Quintana, Alejandro Valverde sau Mikel Landa, dar iată că mai scot din joben încă un talent imens pentru pluton. Șansa sa de a fi unicul lider în Paris-Nice a fost răsplătită prin evoluțiile foarte bune și constante. Abilitățile de cățărător au fost remarcate și în trecut, cu un loc trei la general în Turul Cataluniei (ediția din 2017), un loc doi în Route du Sud (ediția din 2016) sau cu un loc trei în Ruta del Sol (în 2018).
Soler nu a fost singura surpriză din Paris-Nice. Trebuie să menționăm și evoluțiile excelente din partea fraților Izzagire. Dacă despre Jon știam că are abilitățile unui lider de tur de o săptămână, iată că și Gorka, eliberat de sub jugul Movistar, începe să aibă rezultate. Acest duo pare să fie destul de periculos pentru rivalii din Turul Italiei. Bahrain-Merida surprinde plăcut în al doilea sezon și propune nume interesante pentru Marile Tururi (pe lângă Vincenzo Nibali, desigur).
Peformanțe extrem de interesante a avut și Tim Wellens. Rutier foarte bun de ardeni și în competiții precum Eneco Tour, Wellens își arată abițitiățile de cățărător veritabil. Însă forma sa a fost anunțată încă din Ruta del Sol, cursă pe care a și reușit să o câștige. Explicația acestor performanțe vine din faptul că Wellens trebuie să fie în formă maximă în aprilie, atunci când au loc cursele din Ardeni, principalele sale obiective.
Un alt belgian ce a inpresionat a fost Dylan Teuns. Rutierul lui BMC s-a menținut bine în ultimele trei zile și a încheiat în top 10 la general. Pe lângă cei menționați anteriori, a mai fost, desigur, Simon Yates. Britanicul a impresionat prin constanța de care a dat dovadă și chiar a luat o etapă, dar nu și locul întâi în clasamentul general, pierdut în ultima zi pentru numai patru secunde.
Topul 10 a mai fost completat de Patrick Konrad, Alexis Vuillermoz, David De La Cruz și Felix Grosschartner.
De menționat că la final au terminat doar 77 de rutieri, ceea ce înseamnă cât de dură a fost această cursă de doar opt zile. Paris-Nice, ediția din 2018, s-a regăsit ca un paradis al spectacolului și a fost o reală plăcere de a urmări opt etape în care cicliștii s-au ridicat la cel mai înalt nivel.
SHARE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu