sâmbătă, 7 aprilie 2018

Paris - Roubaix, limita dintre Iad și Rai

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
Ca în fiecare an, la o săptămână distanță de Turul Flandrei, are loc cursa de la Compiegne la Roubaix,
cunoscuta ca Paris-Roubaix. Este o întrecere în care învinșii din săptămâna anterioară își pot lua revanșa, în timp ce câștigătorul din Flandra își poate lua locul în cărțile de istorie ale ciclismului, fiind trecut cu litere de o șchioapă într-o galerie selectă din care mai fac parte monștri sacri ai pavatelor precum Peter van Petegem,Tom Boonen și Fabian Cancellara, care au reușit dubla în 2003, 2005, respectiv 2013, dar și Heiri Suter, Romain Gijssels, Gaston Rebry, Raymond Impanis, Fred de Bruyne, Rik Van Looy, Roger de Vlaeminck.

Așa cum este cunoscut, cursa este o scurtă reprezentare a existenței omului: Viața, reprezintă cei 90 km de plat, ce se desfășoară în siguranță și confort până la Troisvilles. Acolo moare orice urmă de fericire, siguranță sau încredere, chiar și pentru cei mai puternici dintre rutieri, toată lumea fiind predispusă la pene sau alte incidente mecanice. Practic, este locul în care știi că intri, dar din care nu știi când și cum ieși, fiind o veritabilă poartă către Iad. De acolo până la velodromul din Roubaix mai sunt alte 27 de sectoare pavate, multe dintre ele fiind recondiționate de Asociația Prietenii Roubaix-ului, dar asta nu înseamnă că trecerea peste piatra cubică este una facilă. După trecerea liniei de sosire, pentru unii rutieri e posibil să se realizeze o trecere către Rai, dar pentru majoritatea acesta va rămâne doar o himeră, fiind nevoie de zile întregi de repaus pentru ca sportivii să își lingă rănile și să revină la o formă bună de cursă.



Așadar, rutierii vor avea parte de 54.5 km de piatră cubică, din ce 257 ai traseului, ce vor fi distribuiți
în 29 de sectoare. Ele sunt clasificate de la o stea la cinci, cu dificultate maximă fiind cele trei sectoare de legendă: Tranșeul Arenberg, situat când mai rămân 95 km până la final, Mons en Pevele, cu 47.5 km înainte de sosire și Carrefour de l'Arbre aflat la
15 km de Roubaix. Așteptările sunt ca toate aceste trei sectoare să treacă plutonul prin sită, una din ce în ce mai fină, iar după Carrefour de l'Arbre, în fruntea cursei ar trebui să rămână doar câștigătorul sau grupul din care acesta face parte.

Lista potențialilor câștigători este una mai restrânsă decât cea a Turului Flandrei, traseul nemaifiind unul chiar atât de variat, dar principalii favoriți sunt cei ce erau așteptați să domine, sa atace și să câștige și săptămâna ce a trecut.

Greg Van Avermaet - Este omul ce a plecat de la Roubaix cu o piatra cubică lipită de un postament anul trecut. Se află într-o formă bună, a obținut locul 5 în Turul Flandrei, doar pentru că nu a putut/nu a vrut să se implice în sprintul final. Are un simț tactic bun, calitățile sale se pretează pentru o astfel de cursă, cu o astfel de lungime. Este un tip care nu dă drumul la artificii, dar care gândește destul de limpede în contextul cursei.

Peter Sagan - Deși nu a obținut rezultatele scontate până acum în "Regina clasicelor", cel mai bun loc fiind al șaselea, în 2013. Are o echipă bună de pavate, cu Oss, Burghardt și Bodnar, oameni grei, buni pe plat, care ar trebui să se afle lângă slovac până pe Carrefour de l'Arbre. Instinctul de killer și inspirația tactică desăvârșită sunt atuuri ce îl pot pune în bagaj piatra cubică în acest an, dar, ca de fiecare dată, Peter va trebui să facă mai mult decât oricare din ceilalți rutieri pentru a câștiga cursa, el fiind suspectul de serviciu în orice mișcare ofensivă.

Oliver Naesen - Are mersul pe pavate și stabilitatea în structura sa. În Flandra a reușit să ajungă la final cu favoriții, deși s-a comporatat ca un yo-yo, datorită problemelor medicale și a incidentelor de cursă în care a fost implicat. Într-o zi în care piciorarele îl ajută, iar ghinionul nu-i dă târcoale, Campionul Belgiei poate ridica brațele deasupra capului pe velodromul din Roubaix.

Zdenek Stybar - Așa cum am tot zis, QuickStep este un balaur cu șapte capete, iar "Styby" este, poate, cel mai periculos dintre ele. Experiența sa din ciclocross în ajută, echipa de asemenea, și, la fel ca Gilbert în Flandra, daca nu câștigă el cursa, poate crea contextul pentru ca un coechipier să o facă. Iar lista potențialilor câștigători de la QuickStep e vastă, având cel putin patru-cinci nume ce pot câștiga oricând această cursa.

Rutierii care pleacă cu șansa a doua:

John Degenkolb  - Se află în revenire de formă, are experiența unui Paris-Roubaix câștigat, iar acum trebuie doar să se folosească abil de Stuyven și de picioarele sale pentru a ajunge cu principalii favoriți la Roubaix.

Alexander Kristoff -La fel ca și Degenkolb are o formă imprevizibilă, dar o experiență extraordinară, cu reputate victorii în cursele de o zi și nu numai. Este mai mult pe cont propriu, dar într-o zi bună poate să se bată la victorie.

Edvald Boasson Hagen - Face parte din aceeași categorie de rutieri menționați anterior, poate dezvolta o putere foarte mare, are o stabilitate bună pe pavate, dar echipa din spatele său nu este una tocmai competitivă.

Niki Terpstra - Se află într-o formă de vis, după ce a câștigat Turul Flandrei și E3 Harelbeke, face parte din cea mai puternică echipă și oricând poate repeta performanța sa din 2014. Este unul dintre puținii rutieri care au reușit să câștige Turul Flandrei și Paris Roubaix, în carieră.

Sep Vanmarke - Are un locdoi și două locuri 4 în ultimii 5 ani. Este o cursă în care se simte bine și pe care o poate câștiga, în anumite împrejurări. Faptul că echipa nu îl va putea ajuta în momentele cheie ale cursei va reprezenta în mod cert un handicap pentru el.

Jokeri: Tony Martin, Michael Valgren Andersen, Matteo Trentin, Yves Lampaert, Arnaud Demare, Luke Rowe, Geraint Thomas, Edward Theuns, Heinrich Haussler, Jos Van Emden.



Sursa foto: velonews.com, sbs, wikipedia.com

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger