marți, 29 mai 2018

Giro +/-: Rai, infern și ofensiva britanică care a lovit de unde nu se aștepta nimeni

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !


Odată cu încheierea ediției 101 al cursei din Italia este timpul ca și mini seria Giro +/- să revină cu analiza rutierilor care au impresionat, au performat peste așteptări dar și cei care au fost o dezamăgire totală.

Plus: Chris Froome
După etapa de la Osimo, în care britanicul s-a scufundat la 3:20, șansele britanicului păreau evaporate. A urmat apoi o adevărată demonstrație de forță pe Zoncolan urmată de o zi proastă la Sappada, iar Froomey intra în a treia săptămână cu 5 minute dezavantaj. Ce a urmat apoi a fost o adevărată capodoperă pe două roți, un atac pe Finestre, cu 81 km înainte de final, care l-a propulsat în tricoul roz, pe care l-a apărat până la Roma. 

În articolul precedent m-am întrebat dacă ziua proastă a lui Froome de pe Etna, și neexploatarea acesteia de către favoriți se va dovedi decisivă sau nu. Cu siguranță putea fi un alt scenariu dacă britanicul nu era în roz în ultima etapă montană. 

Plus: Simon Yates
3 etape, 13 zile în roz, însă poate cel mai mare pierzant al cursei. Yates a avut 2 săptămâni de vis, în care a atacat și a luat timp unde a putut, luptând pentru fiecare metru, fiecare secundă. Efortul depus însă s-a dovedit fatal pentru el, și ca orice stea care strălucește a ars în ultimele 2 etape. Totuși Yates este pe plus din orice punct de vedere, a luptat, a riscat, nu s-a mulțumit de locul 3-7 care era mult mai accessibil pentru el dacă rula defensiv.




Minus: Thibaut Pinot
Francezul de la Groupama-FDJ a avut aceeași soartă ca și Yates, doar că el a mai dus o etapă în top 10. Pinot a fost însă invizibil în tot acest timp, a rulat foarte defensiv, petrecând majoritatea turului în roata lui Seb Reichenbach sau Tom Dumoulin. Pinot nu a dat impresia a unui om care se bate pentru locul 1, ci mai degrabă a unui om resemnat să stea la căldură pe locul 3.

Plus: Rutierii care au trecut sub radar - Bilbao, Oomen, Formolo
Odată cu ieșirea din schemă a lui Chaves, Yates sau Pinot, în top 10 au apărut niște rutieri surpriză care nu au avut neapărat ca obiectiv o clasare bună. Bilbao era ultimul pinion de rezistență al tricoului alb, Lopez iar Sam Oomen a tras pentru Tom Dumoulin din toată puterea sa. Formolo l-a avut și el ca reper pe colegul să Patrick Konrad care a avut o clasare onorabilă, însă după etapa mizerabilă de pe Etna italinul părea ieșit din schemă. El a revenit însă frumos pe ultimul loc din top 10.

Plus: Quickstep
Mission accoplished. Vivani a reușit să ducă tricoul țiclamen până la Roma, reușind 4 victorii de etapă. Pe lângă italian însă s-a remarcat un alt tânăr de perspectivă, germanul Max Schachmann, care a reușit o victorie din evadare pe cățărarea de la Prato Nevoso. Tânărul rutier se află într-o formă bună și se conturează a fi un viitor om de general. 




Minus: Israel Cycling Academy

Echipa PCT a venit în Giro grație startului din Israel. Au adus la start cam tot ce aveau mai bun, însă nu au reușit să aibă un impact prea mare asupra cursei. Evadări puține, în care au fost dominați autoritar de echipele italiene.

Minus: Katusha
Fără om de general Katusha vâna victorii de etapă prin ruleuri puternici precum Tony Martin, Alex Dowsett sau Maxim Belkov. Fără succes.

Plus: Androni
Echipa italiană a fost în evadare în fiecare etapă posibilă. Au fost cei mai activi, din păcate însă nu au reușit să câștige o etapă. În schimb au reușit să fie pe podiumul final, câștigând 3 clasamente secundare: sprinturi intermediare, combativitate și fuga pinarello.




Minus: Fabio Aru
Italianul a avut probleme de la primele pante de pe Etna, ca apoi să cadă ușor, până să abandoneze cursa. Aru nu a căzut, nu avut probleme medicale, pur și simplu nu a rezistat.

Minus: Louis Meintjes
Meintjes a abandonat și el undeva în cursul săptămânii a doua, iar singura dată când s-a văzut la televizor a fost pe Etna când a rămas în urmă după primele pante.

Plus: Richard Carapaz
Tânărul Carapaz s-a luptat până în ultima etapă pentru tricoul alb, depășind orice așteptare. Rutierul talentat a reușit chiar și o victorie de etapă, fiind o altă perlă neșlefuită a ciclismului sudamerican.

Minus: Trek Segafredo, EF Education First și Ag2r
În afară de niște locuri de top 10, cele 3 echipe nu au ieșit în evidență cu absolut nimic.

Minus: Lupta pentru tricoul albastru
Tricoul albastru a fost câștigat de Chris Froome, care a înhățat maglia azzura ca un premiu secundar prin victoriile de pe Zoncolan și Bardonecchia. Din nefericire organizatorii nu au creat etape, care să permită o luptă aprigă pentru acest tricou, singura bătălie s-a dat în prima săptămână pentru ea. Nici cicliștii nu păreau interesați de acest tricou, singurul rutier care a încercat ceva a fost Gulio Ciccone însă și el trebuia să evadeze de mai multe ori să emită pretenții serioase.

De notat că Sky obține al treilea tricou albastru consecutiv după Mikel Nieve și Mikel Landa. 


Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger