O formă fantastică de sfârșit de sezon îl propulsează în al doilea an la rând pe slovacul Peter Sagan la Antipozi, câștigând proba de fond din cadrul Campionatelor Mondiale pe șosea, după ce l-a surclasat, chiar la sprint pe oponentul său britanic originar din Insula Man, Mark Cavendish, duminică, la Doha. Având în vedere că pentru unul dintre marii cicliști de clasice avea să fie ultima ediție a „Mondialelor" la care participă, Tom Boonen a izbutit iată să cucerească medalia de bronz, belgianul lui Etixx în vârstă de 36 de ani.
Așa cum eram obișnuiți, traseul perfect rectiliniu (plat) din capitala Quatarului anunța un sprint masiv la finalul celor 275,5km. Numai că rutierii nu au fost scutiți de unul dintre principalii inamici, când vine vorba de un asemenea tip de cursă, și anume vântul. Acesta a creat diferențe semnificative între oamenii aflați pe traseu.
Mai precis, încă de dimineața, în prima parte a cursei, s-au petrecut evenimente importante. O căzătură în care au fost implicați columbianul Fernando Gaviria și australianul Luke Durbridge a scindat plutonul, iar în urmă au rămas cei mai importanți oameni ai Germaniei: Andre Greipel, Marcel Kittel și John Degenkolb sau Nacer Bouhanni, alături de alți câțiva britanici – Ben Swift, Luke Rowe, Geraint Thomas, respectiv Stephen Cummings. Nu însă și Cavendish, care se agățase în față în compania lui Adam Blythe și cei mai rezistenți australieni, belgieni și italieni.
În primul grup, situația a fost una destul de clară deoarece nimeni nu se putea pune cu dibăcia belgienilor la trenă. Aceștia duceau necontenit trena cu cel puțin doi oameni în mod constant, în timp ce, în spate, deși Greipel a fost numit „căpetenia" nemților, acesta a fost destul de puțin ajutat de către coechipieri să revină, iar Degenkolb și-a asumat prea târziu responsabilitatea necesară, respectiv acel rol primordial de a conduce urmărirea.
În condițiile în care cei din spate au suferit la capitolul comunicare, avansul grupului principal, care a prins rapid și evadarea formată la începutul zilei, a crescut destul de mult. Când borna arăta kilometrul 40, în grupul fruntaș se aflau oameni precum Boonen, Sagan, Cavendish, Kristoff, Matthews, Van Avermaet, Viviani, Nizzolo, Korsaeth, Boasson Hagen, Blythe, Bennati, Hayman, Terpstra, Leezer, Guarnieri, Petit, Bonnet, Keukeleire, Kolar, Berhani, Roth, Naesen, Roelandts sau Stuyven.
Belgienii neobosiți au continuat să ducă o muncă, probabil exagerez când spun asta, de Sisif, chinuindu-se parcă la nesfârșit. Totuși, aceștia au anulat chiar un atac extrem de puternic dat de olandezul Tom Leezer, cu 2,5km înainte de final. Batavul luase un avans important, însă a fost anihilat chiar pe ultimele sute de metri.
Sprintul bătea încetișor, încetișor la ușă, întrucât desfășurarea acestuia a fost puțin atipică, având în vedere „ciorchinele sărac de strugure" care a mai rămas, în număr de aproximativ 20 de inși. Deși grupușorul era animat de nume precum Mark Cavendish, Michael Matthews sau Alexander Kristoff, toți acești granzi ai vitezei nu i-au putut face față „Incredibilului Hulk", Peter Sagan, oarecum premditat (fără prea mari surprize, se cam știa verdictul în lumea sportului cu pedale), slovacul care a demonstrat înca o dată că este cel mai talentat rutier din pluton în cursele de o zi.
După succesul din 2015 de la Richmond, Sagan a izbutit o performanță admirabilă, aceea de a-și păstra „tricoul curcubeu”, devenind primul ciclist după peninsularul Paolo Bettini care își apără titlul mondial capturat în urmă cu un sezon. Cetățeanul italian Bettini a fost medaliat de două ori la rând în probele de fond de la Salzburg (Austria) - 2006, respectiv de la Stuttgart (Germania) - 2007, inclusiv alți atleți care se mai înscriu pe această listă Georges Ronsse - Belgia 1928-29, Van Steenbergen Belgia, 1956-57, Rik Van Looy - Belgia, 1960-61, Gianni Bugno - Italia 1991-92.
România l-a avut ca principal reprezentant pe Andrei Nechita, după ce juniorii Denis Vulcan și Mihai Băbăiță au avut clasări în primii 70 cu două zile în urmă. Vulcan a sosit al 33-lea și Băbăiță al 63-lea, la 1min.45s în raport cu campionul Jakob Egholm din Suedia. Indiferent de rezultat, ciclismul românesc se poate mândri cu prezența lui Andrei într-o asemenea galerie selectă de sportivi, adevărați cavaleri care mănâncă efectiv sportul pe pâine :)
România l-a avut ca principal reprezentant pe Andrei Nechita, după ce juniorii Denis Vulcan și Mihai Băbăiță au avut clasări în primii 70 cu două zile în urmă. Vulcan a sosit al 33-lea și Băbăiță al 63-lea, la 1min.45s în raport cu campionul Jakob Egholm din Suedia. Indiferent de rezultat, ciclismul românesc se poate mândri cu prezența lui Andrei într-o asemenea galerie selectă de sportivi, adevărați cavaleri care mănâncă efectiv sportul pe pâine :)
Ierarhia finală
1. Peter Sagan (Slovacia) 5:40:43
2. Mark Cavendish (Marea Britanie) acelasi timp
3. Tom Boonen (Belgia) a.t.
4. Michael Matthews (Australia) a.t.
5. Giacomo Nizzolo (Italia) a.t.
6. Edvald Boasson Hagen (Norvegia) a.t.
7. Alexander Kristoff (Norvegia) a.t.
8. William Bonnet (Franta) a.t.
9. Niki Terpstra (Olanda) a.t.
10. Greg van Avermaet (Belgia) a.t.
Sursa foto: CyclingNews.com*
SHARE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu