duminică, 25 februarie 2018

Armstrong vs Pantani, un duel recursiv

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
La începutul anilor ’70, s-au născut doi dintre cei mai spectaculoși (a se citi mari) cicliști ai planetei. Doi oameni, extrem de controversați și care, după disputa cu tribunalele sportive nu au un palmares fantastic, doar două mari tururi și un tricou curcubeu, împreună, dar realitatea de pe șosea ne poate spune o altă poveste față de cea folosită de statisticieni.


Povestea începe cu un tânăr texan, de doar 22 de ani, îmbrăcat în tricoul de campion național al Statelor Unite, ce reușea să câștige o etapă de plat în Turul Franței, ce s-a încheiat într-o localitate unde chiar și acum mai miroase a praf de pușcă, Verdun. Era 1993, iar Lance Armstrong începea să își facă un nume în ciclism, ca rutier de clasice. Însă după doar o lună și jumătate, reușea să-i învingă la Oslo pe Miguel Indurain, Olaf Ludwing,  Johan Museeuw sau Bjarne Riis, după un traseu de peste 250 km, parcurși în 6 ore si 17 minute și să-și pună pe umeri tricoul curcubeu. După această ispravă, Lance a câstigat Sageata Valonă, a sosit de două ori pe poziția secundă în Liege-Bastogne-Liege, o dată în San Sebastian și a câștigat o altă etapă, de plat, în Turul Franței 1995, până la momentul în care a fost diagnosticat cu cancer testicular, în fază aproape terminală. 

De cealaltă parte, tânărul Pantani, reușea să-și îmbunătățească de la an la an clasarea la general în Baby Giro, 3,2,1 fiind pozițiile la 20,21 respectiv 22 de ani. În sezonul următor, 1993, a debutat ca profesionist, terminând al cincilea în Giro del Trentino și devenind locotenentul lui Chiappucci în Giro, însă a fost nevoit să abandoneze în etapa 18, din cauza unei tendinite. Anul următor avea să fie unul fantastic pentru cel supranumit “Piratul”. A câștigat două etape montane în Giro și a terminat al doilea la general, în fața lui Indurain, câștigatorul ultimelor două ediții, după Evgeni Berzin, care cu câteva săptamâni în urma îl învinsese și pe Lance la Liege. După doar o lună de pauză, italianul își încorda din nou mușchii cu cei mai buni rutieri din lume, în Marea Buclă, unde a terminat al treilea, după Indurain și Piotr Urgumov, dar Marco pleca acasă cu tricoul alb. Anul 1995 nu a mai fost atât de bun, reușind un loc 13 în Turul Franței, în care a obținut victorii pe Alpe D’Huez și Guzet – Niege, dar și o medalie de bronz la Campionatele Mondiale.

După cum se poate observa, Turul din 1995 este cel în care ambii protagoniști au reușit să obțină victorii de etapă în Marea Bucla, Pantani fiind primul pe două pasuri legendare din Alpi și Pirinei, iar Lance câstigând, din nou, pe plat. Ca un facut, anul 1996 este unul în care ambii sportivi trec pe la secția de reanimare și nu participă în curse. Lance încearcă să scape viu din lupta cu tumoarea sa malignă, în timp ce Pantani a trebuit să se recupereze după accidentul pe care l-a avut cu o mașină, din care a scăpat cu fractură de tibie și peroneu, printre altele. Așadar, începutul lui 1997 ni-l aducea în prim plan pe Pantani recuperat, iar pe Armstrong declarat supraviețuitor în lupta cu cancerul. Din acest punct, lucrurile capătă o turnură ciudată. Pantani semnează cu Mercatone Uno, abandonează în Giro și termină al treilea în Tour, după Ullrich și Viranque, câștigând încă o dată pe Alpe D’Huez și la Morzine, în timp ce Lance intra într-un proces de recuperare-transformare, alături de doctorul Ferrari.
Anul 1998 va rămâne în istorie pentru dubla lui Pantani, Giro- TdF, ultima realizată (poate vreodată) de un ciclist, victoriile sale venind cu “panache”, alături de câte două victorii de etapă, la Piancavallo și Montecampione respectiv Plateau de Beille și Les Deux Alpes, în același an, texanul reușea o recuperare miraculoasă încununată cu un loc patru în Vuelta, după Olano, Escartin, Jimenez, dar în fața lui Jalabert sau Heras.




Drept urmare, anul 1999 se anunța unul incredibil în ceea ce privește lupta pentru tricoul galben, în Tour. Doar că Pantani, după patru victorii de etapă în Giro a fost testat pozitiv, ceea ce a amânat o luptă dreaptă pe soselele Franței. În schimb, Lance, profitând de lipsa lui Marco și a lui Ullrich reușea să pună mâna pentru prima dată pe mult râvnitul tricou galben și să arate întregului mapamond că un om ce a învins cancerul poate, în doar câțiva ani să câstige cea mai grea cursă din lume. Anul următor a fost unul cu totul diferit. Pantani a mers în Giro pentru a-și ajuta colegul Garzelli să câștige tricoul roz, în timp ce lupta sa cu Lance urma să capete noi accente. În Turul Franței avea să se producă o întâlnire a titanilor: Ullrich, Viranque, Jalabert, Pantani, Heras, Escartin și alții împotriva lui Lance și US Postal. Din etapa a zecea Lance a pus galbenul pe el și nu l-a mai lăsat până la Paris, unde al doilea clasat, Ullrich, avea peste 6 minute întârziere.


Cel mai controversat episod din disputa Armstrong – Pantani s-a petrecut pe 13 iulie 1999. După ce a pierdut timp în Pirinei, Marco a încercat să recupereze  în etapa ce urma să se termine pe Mont Ventoux, unde a rămas în urma unui atac doar cu Lance. Texanul a redus ritmul pe final, victoria reveninu-i “Piratului”, care nu a acceptat acest lucru și s-a declarat insultat de gestul lui Armstrong. După acest episod americanul și-a numit adversarul “Elefantino”, datorită aspectului urechilor sale, gest ce se alătură unei liste lungi de moment de rătăcire ale lui Lance, în care emana forță brută prin tot ce făcea și spunea. Pentru Pantani a mai urmat o victorie la Courchevel, ce îl ducea la șase minute de liderul Armstrong, însă etapa urmatoare, cea care se termina la Morzine, a avut o desfașurare atipică. “Piratul” a atacat cu 120 km înainte de final, încercând să-l rupă pe Lance și să se apropie de visul unui nou tricou galben, însă problemele stomacale i-au venit de hac italianului care a fost forțat să abandoneze. 

Ce a urmat după acest episod este cunoscut de toată lumea, Lance a dominat plutonul profesionist, a strâns șapte victorii la general în Tour, s-a retras, a încercat să revină în 2009, când a fost învins de coechipierul său, Contador, în timp ce Marco a fost demoralizat total, din cauza performanțelor sale ce nu se ridicau la nivelul așteptat, dar și din motive ce țin de problemele cu dopajul în care a fost implicat. A încercat, în 2003, o întoarcere de senzație în Giro, când a terminat doar al 14-lea, lansând din nou atacuri furibunde, în stilul-i caracterstic, la sosirile de pe Zoncolan și Cascata del Toce. În 2004 a decedat, în condiții suspecte.

După cum se poate observa, cei doi mari campioni au avut cariere ce au evoluat într-un mod total
diferit. Unul a debutat ca om de general, cu rezultate în munți, din fragedă pruncie, în timp ce rivalul său a fost doar un om de clasice. Ambii au avut rezultate foarte bune, până la 25 de ani, moment în care carierele lor au parte de o perioadă de inactivitate cauzată de accidentări grave. Ambii reușesc să-și revină din aceste accidentări și să stabilească noi repere în ciclism – Cel mai rapid timp de ascensiune pe Alpe D’Huez, dubla Giro- Tour, respectiv șapte  tricouri galbene, consecutiv. Între ei au loc și câteva dispute pe șosea, dar nu în condiții egale de formă și echipe. După aceasta unul moare în conditii neelucidate, în timp ce rivalul său, “cel mai testat sportiv din toate timpurile”, recunoaște că s-a dopat și îi este șters numele din toate arhivele.

Cel puțin din punctual meu de vedere, “Gloria și decăderea” ambilor s-a datorat consumului de substanțe interzise, fapt dovedit, însă modul în care imaginile lor sunt proiectate în mintea publicului, la acest moment, lasă mult de dorit. Lumea ciclistă îl privește pe Marco Pantani ca pe un erou, un zeu, testat pozitiv, ce a avut capacitatea să revină, fără rezultate, ce-i drept, care ataca de la distanță și făcea spectacol pe șosea, într-un mod autentic, dar care a murit în condiții suspecte, totul e în antiteză cu trișorul Armstrong, care a nenorocit adversarii, a insultat milioane de fani ai sportului cu pedale și a batjocorit ideea de competiție. 

Această optică este una total falsă, lipsită de orice noimă și fără pic de obiectivitate. Așa cum s-a dovedit ambii au fost niște luptători uriași. Ambii au reușit să revina din niște puncte în care mulți dintre noi ar fi abandonat pentru totdeauna ideea de competiție sportivă. Ambii au reușit să seteze noi borne în lumea ciclistă, dar ambii au facut asta burdușiți de EPO, hormoni de creștere, făcând transfuzii sangvine și încercând să dribleze legislația și limitele umane.





PS: Titlul conține cuvântul “recursiv”, ce nu face referire la luptele repetate dintre cei doi, ci mai degrabă la posibilitatea ca astfel de rivalități să reapară pe șosele în anii ce vor urma. Întâmplător, sau nu, încă viu, și destul de apropiat, ne este duelul Contador – Froome, cei pasionați de teorii conspiraționiste – a se citi cei care știu să privească printre rânduri - vor observa similitudini între modul în care Contador și Froome au evoluat, cine au fost modelele lor și cum s-au dezvoltat stilurile și obiectivele lor. Așa cum sugeram, și în cazul celor doi sportivi cu care suntem (mai mult am fost) contemporani, se pare că lumea ciclistă are aceeași reacție ca în cazul cuplului Pantani – Armstrong .



Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger