luni, 18 iunie 2018

Halle-Ingooigem și o nouă poveste cu parfum flamand pentru sprinteri

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
Dacă primul Mare Tur al anului ne-a adus în lumină lupta plină de suspans dintre Tom Dumoulin și Chris Froome, programul Eurosport, „casa ciclismului” oferă pasionaților acestui sport suficiente motive pentru a rămâne conectați la ceea ce se întâmplă pe șosea, inclusiv în luna iunie.



Pregătirile sunt în toi pentru o nouă ediție a Marii Bucle, probabil cea mai râvnită și urmărită competiție de pe întregul mapamond, însă până pe 7 iulie vom avea ocazia să ne delectăm cu suficiente competiții, care respectă nivelul de antrenament pentru fiecare rutier în parte. 

Halle-Ingooigem este una dintre aceste întreceri, care măsoară aproximativ 190 de kilometri, însă plutonul este expus vântului, iar echipele au mult de muncă pentru a-și poziționa sprinterii în avanposturi, ținând cont de străduțele strâmte specifice până la urmă zonei flamande. 

Startul este unul tradițional, plutonul fiind programat să plece din localitatea Pajottenland, aflată la vest de Bruxelles, urmând ca aventura să ia sfârșit în localitatea Ingooigem, un mic sătuleț din provincia Anzegem, aflată în partea de sud-vest a Flandrei. Prima ediție a avut loc în anul 1945, o eră a pionieratului care era dominată de rutierii belgieni. Rik Van Steenbergen a deschis recitalul, adjudecându-și fără drept de apel această ediție inaugurală. Până în anul 2005, întrecerea a fost mai cunoscută sub numele de „Bruxelles-Ingooigem", caravana obișnuind să ia startul din localitatea Sint-Agatha-Berchem. 

Începând cu anul 2002, cursa a făcut parte din mai multe circuite continentale precum UCI, UCI Europe Tour, notată la un nivel 1.5 (actuala categorie 1.2), iar  începânnd din 2005 a devenit cursă de nivel 1.1. Odată cu ediția din 2016, competiția va face parte din Cupa Belgiei, o întrecere care poartă un nume interesant „Napoleon Cycling Games Cup". 

Traseul nu pare să fie atât de simplu pe durata celor aproximativ 190 de kilometri. Cicliștii se află mai degrabă într-un „carusel" specific din punct de vedere geografic Belgiei. De-a lungul celor două orășele străbătute de rutieri, Geraardsbergen și Ronse, sunt presărate șase delușoare, iar aici amintim porțiunile Pottelberg, Kanarieberg, Kruisberg, Hotondberg, Knokteberg și Tiegemberg.



Este vorba mai degrabă despre un circuit local în jurul orașului Ingooigem. Marea provocare a tuturor rutierilor va fi cu siguranță dealul Tiegemberg, o porțiune care va trebui traversată de nu mai puțin șase ori. O noutate în acest sens a fost plasarea din 2015 a scurtei cățărări Hellestraat, care avea să fie desenată pe hartă de organizatori cu puțin timp înainte de introducerea porțiunii Tiegemberg. 

Istoricul edițiilor câștigate este unul net în favoarea belgienilor, aceștia spulberând competiția de casă cu cele 60 de succese. Din 1945 până în prezent doar opt inși din afara Belgiei au reușit să se impună pe aceste meleaguri, primul dintre temerari fiind batavul Jos Shipper la ediția din 1982, apoi rusul Sergej Ivanov în 1998, cei doi fiind urmați de olandezul Jans Koerts în 2003, o apariție mai exotică a australianului Baden Cooke în 2006, estonianul Janek Tombak în 2007, un alt batav cu un nume ceva mai sonor - Roy Curvers în 2011, „pugilistul" francez Nacer Bouhanni în 2012, belgianul Kenny Dehaes în 2013, Arnaud Demare în 2014, apoi același Bouhanni care a realizat dubla aici în 2015, rutierul de casă Dries De Bondt care a adus victoria cu numărul 60 Belgiei (la ediția din 2016) și nu în ultimul rând, Arnaud Demare, ultimul om care s-a încoronat aici în 2017, realizând dubla la fel ca Nacer Bouhanni. Rutierii belgieni Bert Roesems (în 2001 și 2005), respectiv cunoscutul Jurgen Van De Walle de la Lotto-Belisol (în 2009 și 2010) au fost primii rutieri de casă care au reușit să realizeze dubla aici, celelalte ediții propunând de fiecare dată un învingător diferit.

Pentru ediția din 2018 nu avem un favorit cert la victorie, însă cu siguranță bătălia pentru victoria finală va fi una frumoasă și echilibrată. Așadar, rutierii cu șanse la victorie sunt Jasper Stuyven (reprezentând Belgia), Jens Debusschere (Lotto-Soudal), Fabio Jakobsen, Florian Senechal (ambii de la Quick-Step), Danny Van Poppel (Lotto-Jumbo), Timothy Dupont (Wanty), Sean De Bie (Verandas-Wlliems), Adam Blythe (Aqua-Blue) și Kris Boeckmans (Vital-Concept).

Ediția cu numărul 71 a Halle-Ingooigem va putea fi urmărită în direct și exclusiv, marți, 19 iunie, de la ora 16:45, pe Eurosport 1 și Eurosport 1 HD. 

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger