luni, 6 august 2018

Turul Utah, cea mai dură cursă pe etape din America

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !


Sau în engleză: ”America`s Toughest Stage Race”. Din cauza altitudinii, munților și a vremii dificile, aceasta a a fost porecla primită de Turul Utah, o cursă desfășurată între 6-12 August, în statele Utah, Idaho și Wyoming, America.

Cursa are o istorie relativ scurtă, prima ediție fiind una destinată pentru amatori, în 2000. Până în 2010 cursa a fost obscură, fiind doar în calendarul național american de ciclism, fără echipe profesioniste la start. Prima ediție importantă a fost în 2010, când încă nu era în UCI America Tour, atunci când a câștigat Levi Leipheimer de la Radioshack, care însă a participat singur, având ca sponsor un magazin de bicilete al lui Lance Armstrong. Acesta a fost și anul în care cursa a primit porecla menționată din titlu: a avut nu mai puțin de 69 de abandonuri din 140 de rutieri. Următorul an, cursa a primit categoria 2.1, iar în 2015 cel de 2.HC. Printre câștigători se numără rutieri precum Tom Danielson, Joe Dombrowski sau campionul en-titre Rob Britton.

Cursa începe cu un  prolog scurt, de 5 km în St. George. Prima etapă deja va încerca să pună în dificultate cei care nu au luat în serios pregătirile. După doar 40 de km cățărarea de la Parowan Canyon cu pante de 15% în unele locuri va cerna plutonul. Ajuns în vârf, la 3250 de metri va urma o coborâre scurtă, după care o nouă cățărare, mai lungă dar mai domolă va fi obstacolul rutierilor. Finișul va fi după 30 de km de vârful acesteia. A doua etapă va avea cățărarea Mt. Nebo ca singurul obstacol al zilei, de 5 ori prezent în acest tur. Finișul însă va fi din nou după o coborâre foarte tehnică. Etapa a treia, deși pare valonată, ar putea fi una din puținele șanse pentru sprinteri, finalul fiind în orașul Layton. 




Următoarea etapă va fi din nou pentru un sprinter-ruleur mai puternic și va șerpui în orașul Salt Lake City. Etapa a cincea va fi cu finalul pe Snowbird, cea mai cunoscută cățărare din Utah. Aici se poate câștiga sau pierde clasamentul general. Printre învingătorii din anii trecuți se numără Gulio Ciccone, Andrew Talansky sau Joe Dombrowski – dintre care doar ultimul participă anul acesta. Ultima etapă va fi în localitatea Park City, dar nu va fi o etapă tradițională de festivitate și de sprint. Turul Utah va chinui rutierii și în ultima etapă cu un traseu valonat cu o urcare de 15-20% pe final, dar cu un finiș în coborâre.




La start vom avea 5 echipe de WT: Michelton Scott, BMC, Lotto NL, Education First și Trek – restul listei de start fiind echipe PCT și CT americane. Favoritul nr. 1 în această cursă este probabil americanul Tejay Van Garderen, care după un LeTour dezamăgitor probabil caută gustul victoriei pe teren propriu. Joe Dombrowski și el va fi de urmărit, dornic să revendice titlul pierdut în fața lui Rob Britton de la Rally Cycling, care va purta tricoul nr. 1. 




Coechipierul americanului de la Education-First, Michael Woods ar putea fi protagonist în etapele cu sprint redus și de ce nu să se bată la victoria finală. Jack Haig, tânărul care a impresionat în Giro de la Michelton va avea ocazia să arate și el că este un rutier valoros, la fel ca danezul Niklas Eg de la Trek. Americanii Taylor Eisenhar, Sepp Kuss, Neilson Powless au deja clasări în top 10, care le recomandă în lupta pentru victoria finală. Și, desigur, să nu uităm de omul pe care îl vom urmări cu toții, românul Serghei Țvetcov, care are o formă impresionantă în ultimele 2 luni, adunând 3 victorii, dintre care 2 chiar pe continentul american. Interesant este și participarea echipei Aevolo, o echipă continentală din America, formată din puști practic, care nu va avea la start rutier peste 21 de ani.


Ediția din 2018 a Turului Utah poate fi urmărită în perioada 7-12 august pe Eurosport 2 și Eurosport 2 HD. Prima etapă va fi în direct marți, 7 august, de la ora 22:30. 

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright ©2016 Ciclism A-Z • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger